A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Film: Választási lehetőségek - Felettünk a Föld kritika

2012. január 26. - Ítélet

A. B. CHRONOS

Egy dolgot tisztáznom kell a film bemutatása előtt: a tévhittel ellentétben nem minden sci-fi foglalkozik tudományos áttörésekkel, vagy foglal magába űrhajókat, idegen világokat és -lényeket. Sok könyv és film esetében a tudományos-fantasztikus elemet a történet háttere adja, mely vagy szerves része a történetnek vagy egyszerűen a valóságból kiszakítás, az elbeszélés példabeszéddé emelése miatt volt rá szükség.

Ennek fényében állítható, az Another Earth sem klasszikus sci-fi. Bár a tudományos-fantasztikus (inkább utóbbi) elem megtalálható benne, sőt a történet szerves részét képezi a konfliktus és a megoldás tekintetében, alapvetően egy drámáról, emberi tragédiákról van szó sci-fi köntösben – így a fent írt űrharcos stílus kedvelőinek nem ajánlom a megtekintését. Mivel amennyire összehangoltan működik a filmben a dráma és a fantasztikum, olyannyira távol is állnak egymástól, külön foglalkozom a tartalommal és a kerettel az alábbiakban.

 

A történet középpontjában egy fiatal lány áll, Rhoda (Brit Marling), aki mindig is a bolygók megszállottja volt, ezért is vezetett az útja az MIT asztrofizika szakára. Éppen felvételének megünnepléséről tart haza, amikor a rádióban meghallja a hírt: új bolygót fedeztek fel a Naprendszerben, amely az égen is látható. Autója ablakán az éjszakai eget kémlelve letér a sávból és belerohan a szemben álló gépkocsiba, amelyben éppen a híres zeneszerző, John Borroughs (William Mapother) tart haza terhes feleségével és öt éves kisfiával. A balesetet csak Rhoda és John élik túl. Négy évet ugrunk az időben, amikor kiengedik az azóta is lelkiismeretével viaskodó Rhodát a fiatalkorúak börtönéből. Tettéért továbbra is büntetni akarja magát, direkt aljamunkát végez (iskolában takarító) és megkísérli az öngyilkosságot is. Végső elkeseredésében a megbocsátást keresve meglátogatja az egyetlen embert, aki feloldozást adhat, John-t, aki teljes letargiában tölti azóta mindennapjait, családjának elvesztésén túltenni nem tudva magát. A lány ajtónyitáskor megijed a férfitól és takarítónak vallja magát ingyenes takarítást ajánlva, amit a másik el is fogad. Rhoda ezután minden héten a férfinál takarít, így vezekelve tettéért, egyben újra életet lehelve a takarító valódi kilétéről mit sem tudó férfiba. Kettejük között elkezd valami több is kialakulni, amibe a lány is belemegy. Vezeklése részének érzi, hogy odaadja magát a férfinak, azonban cselekedetével pengeélen táncol – árulása így súlyosabb. Végül feltárva múltját John-nak az eltaszítja magától. Ekkor hall a hírekből a változtatás lehetőségéről és ajánlja fel az esélyt a férfinak az újabb boldogságra.

Ez maga a történet tehát, egy egyszerű dráma a megbocsátás vágyáról és arról, milyen nehéz is másoknak megbocsátani. Hogy ezt mégis mi teszi tudományos-fantasztikus történetté? A film hátterében zajló események.

A Rhoda balesetének éjszakáján felfedezett bolygón már az első hírek szerint is intelligens létformák találhatóak, később azonban kiderül: a Földhöz egyre közeledő bolygó nem más, mint annak tükörképe. Maga az ötlet tehát valós formába önti a párhuzamos dimenziókról szóló teóriát, kissé eltérő megközelítésből. Ez egyébként a film talán legnagyobb hibája is, hiszen a másik Föld gondolatán túl tudományos szemmel nézve egy bolygó méretű tömeg megjelenése Naprendszerünkben a gravitációs rendet teljesen szétzilálná, mely a bolygók teljes átrendeződésével és esetleges összeütközésével járna. Ezek a félelmek és hatások a filmben nem fordulnak elő, viszont egyértelműen látszik a másik Föld közeledése a „miénkhez”, a történet azonban véget ér mire ebből probléma lenne mintegy nyitva hagyva ezt a kérdést. A sci-fi keret inkább a dolog filozófiai oldalát erősíti: a történet során a háttérben hallatszó tévé- és rádióbeszélgetések folyton azt fejtegetik, az egyes ember hogyan reagálna, ha szembetalálkozna hasonmásával? Elgondolkodtató és egyben ijesztő a feltevés, melynek végkimenetele bizonytalan. Azonban a film végére előtérbe kerülnek mégis a párhuzamos dimenziók: Rhoda fülét megcsapja egy nyilatkozó tudós eszmefuttatása arról, hogy mi van, ha az új Föld különbözik a másiktól? Ez gyakorlatilag a párhuzamos világok alapötlete is: az emberi cselekvések irányának végtelensége mind-mind saját világot alkot, amely ennek megfelelően a továbbiakban új utat jár be. Mi van tehát, ha a másik Rhoda nem hallgatja a rádiót azon a végzetes éjszakán? Nem ütközik össze a másik kocsival és John családja életben marad. Ez az a gondolat, mely erőt ad Rhodának (a film végéig) és készteti őt arra, hogy tudományos kíváncsiságát leküzdve az általa nyert ingyen jegyet a másik Földre a férfinak adja.

 

Mindent összevetve engem nagyon megnyert a film. Sok információval nem rendelkeztem a konkrét történetet illetően, szinte csak a két Föld gondolata késztetett rá, hogy megnézzem, de annak ellenére, hogy nem sci-fi, remekül szórakoztam rajta. A konfliktus és a háttérben keveredő elméletek elgondolkodtatják az embert, így a film nem ül le, a figyelmet végig fenntartja. Látványosság terén sem szűkölködhet, az égbolton megjelenő és egyre növekvő másik Föld képe gyönyörű. Bár ez nem az a film, amiben hatalmas robbanások és űrharcok szórakoztatják a nézőt, a különböző időpontokban és helyzetekben a háttérben látszó másik bolygó látványa igencsak érzékletesre sikerült. Szerencsére a készítők nem szálltak el túlzottan vele, egy giccses jelenetet (mely a plakáton is szerepel) leszámítva nem hozták jobban előtérbe a kelleténél, a képi világ nem nyomja el a történetet. Külön érdekesség, hogy a forgatókönyvet a film rendezője, az eddig nagyrészt dokumentumfilmekkel foglalkozó – ez meg is látszik a kameraállásokban – Mike Cahill és a főszerepet játszó Brit Marling közösen írták.

A film az Egyesült Államokban bekerült a 2011-es tíz legjobb független film közé, illetve a Sundance filmfesztiválon elnyerte az Alfred P. Sloan-díjat. Kár, hogy itthon ezt, sok sortársával egyetemben, nem honorálták mozis bemutatóval, nálunk csak DVD-n jelent meg.

 

Akik pedig már megnézték a filmet, azonban nem értették a végét, azoknak egy rövid magyarázat itt található.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr493868585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.