A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Lapszemle

2012. január 06. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

HVG

2012. január elsejétől új alkotmánya van hazánknak. Az elmúlt két évtized mulasztásaival, illetve elődjével radikálisan szembehelyezkedő Alaptörvény már kidolgozásának bejelentése óta a viták kereszttüzében áll. Azt szinte mindenki elfogadta, hogy az előző alkotmány csupán ideiglenes szerepet töltött be. Ám annak teljes átírása helyett sokan inkább előnyeinek megőrzését és visszásságainak kijavítását támogatták volna. A kétharmados kormánytöbbség azonban elérkezettnek látta a pillanatot, hogy kihasználja a történelmi lehetőséget, és a rendszerváltás óta eltelt idő valamennyi törvényhozói adósságát törlessze. A nagy változások pedig vélhetően még évek múltán is vitákat generálnak majd. A HVG első idén megjelent számában részletes összeállítást szentel a néhány napja hatályos Alaptörvénynek. A lapban először Sólyom László, egykori alkotmánybíró és előző államfő fejti ki véleményét az alkotmány születéséről és tartalmáról. Esszéjében részletesen elemzi a törvény rendelkezéseit, valamint annak szellemét és céljait is. Az összeállítás további részeiből megtudhatjuk például, hogy az egyes rendelkezések kiktől származnak. A hetilap munkatársai megpróbáltak utánajárni annak is, mit érthet a törvényhozó történeti alkotmányon. De olvashatunk az előző év utolsó napjaiban elfogadott átmeneti rendelkezésekről is. Az Alaptörvény részletes elemzését a HVG időszakosan megjelenő Dosszié rovatában olvashatjuk.

Különösen érdekes és nagy jelentőségű kiállítás látható a hónap közepéig Barcelonában, majd több más spanyol nagyvárosban. Több ezer, hét évtizeden át elveszettnek hitt fotóból készült válogatás tekinthető meg a katalán városban. A képek a harmincas évek végén, a spanyol polgárháború idején készültek, és mások mellett a magyar származású, világhírű Robert Capa munkái. A negatívok elvesztésének és megtalálásának, majd előhívásának története mára éppolyan legendássá vált, mint születésük körülményei. A közéleti hetilap a kiállítás kapcsán ezt a történetet hozza közelebb az olvasóhoz. Bemutatva egyúttal magát a kiállítást is, valamint a három fényképész későbbi sorsát is. Az írás címe: Talált tárgy.

Százötven évvel ezelőtt született Madách Imre korszakalkotó műve, Az ember tragédiája. Ma már nehéz elhinni, de a mű elismertsége korántsem volt mindig annyira egyértelmű, mint napjainkban. 1922-ben például a szélsőjobboldal politikusai vádolták meg azzal, hogy egyes részein keresztül a kommunista ideológia népszerűsítése a célja. Mivel olyan részleteket támadtak, amely a szerző útmutatásai alapján sem átírásra, sem kihagyásra nem ítélhetők, így a vádakkal egyenesen Madáchot illették. Ezt a darabot végül tovább is játszhatták, ám több más előadás áldozatául esett az államhatalom túlbuzgó képviselői által megvalósított cenzúrának. A madáchi mű korabeli bemutatójáról, más művek sorsáról, valamint az egész korszellemről is képet kapunk a HVG írásából, melynek címe: A Tragédia botránya.

Közismert az államhatalom azon törekvése, hogy a hazai vállalkozásokat részesíti előnyben a külföldről irányított multi cégekkel szemben. Ennek az iránynak kiemelkedő haszonélvezői a kormányhoz közel álló CBA, valamint a szintén magyar érdekeltségű Coop üzletei. A közelmúltban bejelentett nagyáruházakra vonatkozó építési tilalom, illetve az egyik francia tulajdonú hálózat kivonulása az ő további terjeszkedésüket, piaci részesedésük növekedését vetítette előre. Éppen ezért okozott nagy meglepetést, amikor egy harmadik cégcsoport tulajdonosai szerezték meg a hét magyarországi Cora hipermarketet. A nyertes Auchan ennek köszönhetően komoly előnyre tehet szert versenytársaival szemben. A jelentős átalakulás előtt álló piac jelenlegi és közeljövőben várható helyzetéről olvashatunk összeállítást a hetilap legfrissebb számában. A cikk címe: Élénk vásárlókedv.

Mint minden üzletágban, úgy időről időre az karórák gyártásban is szükséges a gyökeres megújulás. Az aktuális trendekhez való igazodás különösen is fontos az óraipar számára, mivel egyre többen, főként a fiatalabb generációk, ma már fölöslegesnek tartják a karóra viselését. Amúgy is állandóan kéznél lévő mobiltelefonjuk ugyanúgy megmutatja az időt. Viszont, ha sikerül egyszerre divatos, elegáns és sok funkciót felvonultató karórákat gyártani, még a fiatalok is rávehetők a vásárlásra. A jövő másik fontos változása az órapiac területén, hogy más iparágakhoz hasonlóan az óragyártásban és -vásárlásban is jellemző Kína növekvő szerepvállalása. A karórák piacának jelenlegi helyzetéről és megújulásáról a HVG A sokmilliárdos kérdés című írása ad képet.

Mindennapi életük egyik legfontosabb használati tárgya a szék. Otthon, munkahelyen, kávézókban vagy éppen járművekben egyaránt szükséges és természetes. Többségünknek azonban valószínűleg eszébe sem jut elgondolkodni azon, hogy egy-egy ülőalkalmatosság hány éve létezik, ki találta ki, milyen háttere van megalkotásának. Ezen a héten a HVG Stílus rovatának végén öt, mára kultikussá vált szék rövid történetével ismerkedhetünk meg. Az összeállítás érdekessége, hogy közülük nem eggyel ma is nap mint nap találkozhatunk a hétköznapok során. Részletek a hetilap e heti számában.

Figyelő

Július 27-én kezdetét veszi az idei év vitathatatlanul legfontosabb és legnagyobb szabású eseménye, a XXX. Nyári Olimpia. A játékok megrendezését elnyert Londonban már az utolsó simításokat végzik az előkészületek során. A rendezés jelenleg már több kilencmilliárd fontot emésztett fel. A tervezett összköltségvetést pedig tízmilliárd fontban, vagyis háromezer-ötszáz milliárd forintban határozták meg. A hihetetlennek tetsző összeg azonban nem véletlen, és a britek reményei szerint nem is kidobott pénz. A korábbi rendező városoktól eltérően ugyanis Londonban nem a város egy frekventált és népszerű területén képzelték el az olimpia központi helyszínét, hanem egy már-már elfeledett, lecsúszott városrészben. Statford eddig a város legkevésbé élhető, legszennyezettebb és legveszélyesebb negyedének számított. Mára viszont szinte teljesen elkészült a minden igényt kielégítő központ, ami később a város egyik legkeresettebb lakónegyede lehet. Ráadásul a beruházás teljes egészében zöld, tehát környezetbarát. Erről, illetve az olimpiai játékok más gazdasági kérdéseiről olvashatunk részletes összefoglalót a Figyelő legújabb számában.

Katolikus lapok

Amint azt megszokhattuk, az újév ezúttal is számos újdonságot tartogat az élet minden területén. Példa erre a külsejében megújult Új Ember hetilap is, amely ezúttal a hazai szabályozási környezet két fontos változásával foglalkozik. A legfontosabb a néhány napja hatályba lépett új Alaptörvény, amely mindannyiunk életét befolyásolja. Éppen ezért, különösen Szűz Mária országában, egyáltalán nem mindegy, miként viszonyul a törvény a valláshoz, illetve annak szabad gyakorlásához. Erről, valamint ezzel kapcsolatos kötelességeinkről értekezik a katolikus hetilap hasábjain az elismert jogászprofesszor, volt alkotmánybíró, Zlinszky János. Az új alkotmány mellett megszülető sarkalatos törvények közül az egyházakkal kapcsolatos szabályozás problémáktól nem mentes megújítása érdemel szót. A hosszú folyamat végén elfogadott törvény az elkerülhetetlen érdekütközések és a különböző értelmezések miatt számos vitát generált, és várhatóan vált ki a jövőben is. Az Új Ember munkatársa az egyházügyi szabályozás szakértőjét, a Katolikus Egyetem dékánját, Schanda Balázst kérdezte az új szabályozás részleteiről. Mindkét írást a katolikus hetilap első idén megjelent számában olvashatjuk.

A keresztény társadalmi tanítás legfontosabb, mindent mást meghatározó alapgondolata a közjó iránti elkötelezettség. A katolikus egyház értelmezésében a közjó az emberi kiteljesedés elősegítését jelenti. Ami azonban nem egyenlő az egyéni érvényesüléssel, hiszen az ember csak másokkal való kapcsolatában juthat el végső céljáig, ami a keresztény ember számára az üdvösség. A közjó magában foglalja többek között a teremtett természet védelmét, a béke iránti feltétlen elkötelezettséget, minden ember jogainak elismerését, valamint a jövő nemzedékek javai iránti elkötelezettséget. Tehát valamennyi társadalom fennmaradásának legfontosabb követelményeit. A katolikus hetilap legfrissebb számában megjelent cikk a közjó kérdését járja körül. A szerző a címben korunk emberének legfontosabb kérdését teszi fel: Boldog-e a közjóra törekvő ember?

Napjaink csalásoktól és hazugságoktól hangos híradásaiban különleges történet kapott helyet a közelmúltban. Egy tisztességes ember története. Egy kis olasz labdarúgócsapat játékosának, Simone Farinának két és fél évi fizetésének megfelelő összeget ajánlott fel volt játékostársa, ha csapata elveszíti aktuális kupameccsét. A futballista azonban gondolkodás nélkül elutasította a megkeresést és feljelentést tett a rendőrségen. Cselekedete nagy visszhangot kapott hazájában és külföldön egyaránt. A focista számos nemzetközi és hazai elismerésben részesült. Mindössze a gubbiói kiscsapat tulajdonosa, Farina főnöke nem értette a felhajtást, mondván, hasonló helyzetben mindenkinek így kellene cselekednie. És valóban: miért lepődünk meg azon, aminek egyébként természetesnek kellene lennie? A tanulságos történet az Új Ember e heti számában olvasható.

A francia katolikus egyház évről évre egyre több problémával kénytelen szembesülni. A muzulmán vallásúak folyamatos bevándorlása, a „maguk módján” hívő katolikusok gyorsan növekvő száma, valamint az egyházon belüli szélsőségesen konzervatív irányzatok jelentik talán a legnagyobb gondot. Mindezek miatt Franciaország az egyház által meghirdetett új evangelizáció egyik legfontosabb területe. A 2011-es év végén Lourdes-ban találkoztak a francia püspökök, hogy gondjaikat megosszák, tennivalóikat megbeszéljék. A helyi problémák azonban korántsem érnek véget a határoknál. Valamennyi nemzeti egyház vezetői számára tanulságosak a Franciaországban történtek. A lourdes-i gyűlésen hazánkat Márfi Gyula veszprémi érsek képviselte. Hazatérése után az érsek a Keresztény Élet munkatársának beszélt élményeiről, tapasztalatairól, illetve a gyűlés témáiról és következtetéseiről. Az interjút a vallásos családok hetilapjában olvashatjuk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr523523567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.