A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Lapszemle

2011. december 17. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

Heti Válasz

Az év vége mindig a visszatekintés és a számadás időszaka. Nincs ez másként a közéletben sem. A legtöbben nem elsősorban a politikusok objektívnek nehezen nevezhető értékelésére kíváncsiak, hanem a választópolgárok reakcióira. Ennek felmérésére készített közvélemény-kutatást a felnőtt magyar lakosság körében a Heti Válaszhoz közelálló Nézőpont Intézet. A reprezentatív felmérés során érdeklődtek a pártszimpátiáról, a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodásról, illetve a gazdasági válság érezhető és várható hatásairól is. Több érdekes vagy jelzésértékű adattal is találkozhatunk a válaszok összesítése után. A legfrissebb Heti Válaszban tehát Mérlegen a „megújulás éve”.

A múlt században élt műgyűjtő, Herzog Mór Lipót gyűjteménye lassan hét évtizede képezi vita tárgyát. Az értékes kincseket még a nácik rabolták el a tulajdonostól, egy részük az egykori Szovjetunióba került, míg több tucatot magyar múzeumok őriznek. 2010-ben a Herzog-vagyon örökösei negyvennégy műkincs visszaszerzése érdekében beperelték hazánkat az Egyesült Államok bíróságán. Nemrég úgy döntött a felkért amerikai bíróság, hogy ezek közül tizenegy jogosan van Magyarországon. A maradék tekintetében pedig saját joghatóságát vizsgáltatja. A magyar államot a neves tengerentúli ügyvéd, Thaddeus J. Stauber képviseli a perben. Őt szólaltatja meg a héten a közéleti hetilap munkatársa. Stauber az elhúzódó műkincsper mellett a többi, Magyarországot érintő, Amerikában megkezdett eljárásról is kifejti a véleményét. Az exkluzív interjút Amerika visszainteget címmel olvashatjuk a Heti Válasz most megjelent számában.

Madagaszkár. Különleges és titokzatos világ, sehol máshol nem fellelhető állat- és növényfajok ezreivel. Külső szemlélőként csodálatos, paradicsomi állapotokat rejtő sziget. Közelebbről szemügyre véve azonban látszik az erőszak, a helyi lakosság félelemben tartása, a korrupció és a pótolhatatlan természeti kincsek kizsákmányolása. Olyan értékes fák kivágását engedélyezte az ország vezetése, mint az ében- vagy a rózsafa. Ez nem csak a növényzet elsivárosodását eredményezi, de számos ritka állatfaj életterének jelentős beszűkülését is okozza. Ebbe az egyszerre gyönyörű és elrettentő világba nyerhetünk most betekintést a Heti Válasz hasábjain. Az írás címe: Mi marad a Paradicsomból?

Az Egyesült Államok történetének nyolcadik legnagyobb vállalati csődje bizonyította újra, hogy a gazdasági válság még korántsem ért véget. Az MF Global brókercég 2007-ben kezdődött története a befektetők több mint egymilliárd dollárjának elbukásával ért csúfos véget. Az eddig támadhatatlan és mindig sikeres, vakmerő cégvezér, Jon Corzine most a szenátus előtt kénytelen beszámolni elhibázott befektetéseiről. A híres Goldman Sachs brókercég egyik legnagyobb vetélytársának történetéről a Heti Válaszban olvashatunk a Dollárpapa című cikkben. A gyors felemelkedéstől a váratlan bukásig.

HVG

Precedensértékű ítéletet hozott egy amerikai bíróság. Ezúttal nem terroristáknak vagy brutális gyilkosoknak szól az igazságszolgáltatás üzenete, hanem a korrupt politikusoknak. Sokáig azt hihettük, hogy a politikai korrupció ára sokéves eljárás után kiszabott jelképes büntetés. Rod Blagojevich esete azonban rácáfolt erre az elképzelésre. A volt illinois-i kormányzó tizenöt éves börtönbüntetést kapott, amiből legalább tizenkettőt biztosan le is kell töltenie. Bár a büntetés mértéke kimagasló, a felderített korrupció korántsem egyedülálló Illinois állam történetében. A magas rangú állami vezetők közül például Blagojevich közvetlen elődje, George Ryan jelenleg is hat és féléves börtönbüntetését tölti. A világ rendőreként fellépő USA tehát nem kíméli a rossz útra tévedt politikusokat sem. A HVG e heti számában az egykori kormányzó és elődeinek történetét ismerhetjük meg. Az írás címe: Lecsaptak.

Aki követi a nemzetközi labdarúgás eseményeit, biztosan találkozott már Joan Laporta nevével. Nem véletlenül, hiszen Laporta 2003 és 2010 között a katalán kirakatcsapat, az FC Barcelona elnökeként tevékenykedett. Ő volt az, aki a dicső történelmébe menekülő nosztalgiacsapatból a világ legerősebb klubját hozta létre. Nevéhez nem csupán a klub, hanem az egész spanyol labdarúgás legsikeresebb időszaka fűződik. Kevésbé ismerhetjük viszont egy másik oldalát: Laportát, a politikust. A Katalónia függetlenségéért elszántan küzdő politikus vallja, hogy a Barcelona sikerei az autonóm tartomány egészének a sikerei. A csapat tündöklése a katalán nemzeti büszkeség és öntudat egyik legfőbb forrása. Erre utal a legendás mottó is, mely szerint a Barcelona „több mint egy klub”. Joan Laporta a hetilap spanyolországi tudósítójának beszélt a klubelnöki évekről, személyes céljairól és a független katalán államról.

Van, aki képtelen nélküle felébredni, és vannak, akik egészségtelennek tartják. Akad, aki soha nem iszik, de sokan a nap bármely szakában csak az íze miatt is. Minden bizonnyal a világ egyik legnépszerűbb és legmegosztóbb terméke a kávé. Lehet automatából, instant formában vagy frissen főzve. Olyannyira fontos eleme életünknek, hogy szinte külön művészete van, amelyet a kávéfőzőmesterek, vagyis a baristák évek alatt tanulnak ki. Egy piackutató cég adatai szerint a magyarok huszonkétezer tonna kávét vásárolna évente. Ezzel Magyarország a negyvenegyedik az egy főre jutó kávéfogyasztást mérő listán, amelyet az észak-európai államok vezetnek. A HVG időszakonként jelentkező Labor című rovatában most a hazánkban kapható kávékat vizsgálták a felkért szakértők. A tíz különböző árkategóriájú kávé tesztelésének eredménye elkeserítő. Újfent kiderül, hogy az ár nem minden, hiszen a harmadik legdrágább kávé kapta a legrosszabb minősítést. A kávéteszt részleteit Zacc per kávé címmel a HVG legfrissebb számában olvashatjuk.

Figyelő

Sporteseményekre fogadni sokaknak különleges élmény. Egyszerre adhat izgalmat és örömöt, kiragad a hétköznapok körforgásából. Szerencsejáték, de mégsem csak a szerencsén múlik, hiszen a pályán mutatott teljesítmény dönt. Legalábbis annak kellene döntenie. Ma már jól tudjuk, hogy ez nem mindig így van. Vannak, akik nem a szurkolás, az izgalom és az élmény miatt akarnak fogadni, hanem a nyeremény miatt. És nem kockáztatnak. Szomorú tapasztalat, hogy mindig akad valaki, akit meg lehet fizetni, hogy eladja a becsületét és cserbenhagyja a társait. Megdöbbentette a hazai sporttársadalmat, hogy az egyik legnevesebb magyar labdarúgóedzőt, Aczél Zoltánt mérkőzés után, bilincsben vezette el a rendőrség. A vádak szerint a kiesés elől menekülő egykori csapatának legalább két góllal el kellett veszítenie hazai mérkőzését. A kívánt eredmény megszületett, a csapat év végén kiesett, a tréner négyezer eurót kapott cserébe. Hasonló tevékenységek lebonyolítására határokon átívelő szervezetek léteznek, amelyeket a maffia irányít. Az egyre nagyobb neveket elérő bundabotrány kapcsán készített összeállítást a Figyelő, Biztosra mennek címmel. A cikkben az elmúlt évtized minden botrányáról, az eddigi ítéletekről, és a várható folytatásról olvashatunk.

Katolikus hetilapok

Idén sem mindenki ünnepelheti családja, szerettei körében a karácsonyt. A hajlaktalan embereknek azonban ennél veszélyesebb megpróbáltatásokkal is meg kell küzdeniük az év végéhez közeledve. A teleket is utcán töltő fedél nélkülieket minden télen a fagyhalál fenyegeti. 2006 és 2010 között százharmincegy ember fagyott meg az utcán csak Budapesten. A felelősséggel gondolkodó városiak ezért ilyenkor különösen nem hagyhatják magukra a hajléktalanokat. A kormány, a város vezetése és a Máltai Szeretetszolgálat közös sajtótájékoztatót tartott december elején, amelyen a hajléktalanok helyzetének megoldása volt a központi téma. Miközben egyre gyakrabban arról hallunk, hogy főváros elüldözi az utcáról az ott élőket, hadjáratot folytat ellenük, az összejövetel apropója egy új nappali melegedő és éjjeli menedék átadása volt. Az összejövetelen mások mellett elmondta véleményét Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter, illetve Kozma Imre a máltaiak elnöke is. Egybehangzó elképzelésük az, hogy az utcán senki nem maradhat. Aki a férőhelyek és a szociális háttér megteremtése után is ott akar majd élni, rendőr fogja elvinni a hajléktalanszállóra. A sajtótájékoztatóról, az elért eredményekről és a további tervekről olvashatunk az Új Ember legfrissebb számában. A cikk címe: A megtört szívűekért.

Mindössze egyetlen hetünk van már csak az év egyik legszebb ünnepéig, karácsonyig. A világ szinte valamennyi országában ugyanakkor tartják ezt az ünnepkört. De korántsem ugyanúgy. A december hatodikai Mikulás, illetve a szenteste eseményei és háttere a magyar emberek számára évről évre ismétlődik, de nem minden országban ez az ünnep menete. Sőt, a legtöbb országban a Mikulás december 24-én, a karácsonyfa alá hozza az ajándékokat. Érdekes és szép szokás például a Finnországban minden évben kihirdetett karácsonyi béke, de különleges az ausztrálok nyáron ünnepelt karácsonya is. Ezekről, illetve számos másik ország hagyományos karácsonyáról olvashatunk színes összeállítást a héten a katolikus hetilap hasábjain.

A Nagy Figyelmeztetés. Ezen az elnevezésen vált ismertté, és terjed folyamatosan egy állítólagos magán kinyilatkoztatás története, illetve tartalma. A prófécia nagy vihart kavart egyházi és világi körökben egyaránt. Szörnyű, emberek millióinak életét követelő eseményeket jósol, amely után új korszak, a béke és szeretet kora köszönt majd az emberiségre. A nagy természeti katasztrófák és a világ számos országában jelentkező forrongások, a többek között a harmadik világháborúhoz is vezető a folyamat kezdetének a jelei. A megdöbbentő és misztikus elképzelésekre mindig fogékony huszonegyedik századi embernek nem szabad elfelejtenie, hogy ezek a jelenségek a történelem során újra és újra megismétlődtek. És mindig jelentkeztek olyan emberek is, akik magukat kiválasztottnak, a jelek értelmezésére képesnek állították be. Többségüket azonban természetfeletti hivatástudat helyett csak a szereplési és megélhetési vágy indította erre. Az eddig megjósolt világvégék száma pedig talán még a ténylegesen megtörtént katasztrófáknál is nagyobb. Hogy a Nagy Figyelmeztetés melyik csoportba tartozik, valódi kinyilatkoztatás-e vagy csupán szemfényvesztés, ma még nem tudhatjuk. Legfeljebb sejthetjük. A Keresztény Élet most megjelent számában részletes összeállítást olvashatunk róla. Megismerhetjük főbb pontjait, de elmondják véleményüket a prófécia hazai követői, valamint szakértők, hiteles emberek is.

Könnyed, megmosolyogtató történet látott napvilágot a héten. Nem mindennapi esemény, hogy valaki feljelenti a pápát, ahogy az nemrég megtörtént. A németországi apostoli útján résztvevő XVI. Benedek vétke az volt, hogy a helyi törvények ellenére az áldások osztása közben nem kötötte be magát a pápamobilban. A Szentatyát természetesen felmentette a bíróság, a Vatikánban élők számára pedig kellemes pillanatokat szerzett a túlbuzgó feljelentő. Az elképesztő történetről a Keresztény Élet is beszámol.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr673470790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.