A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

„…akkor még hiszünk abban, hogy az ügyésznek mindig szigorúnak, a védőnek furfangosnak, a bírónak szükségképpen bölcsnek kell lennie” – interjú Tóth Mihály Tanár Úrral

2011. december 02. - Ítélet

MIKOLA ORSOLYA

Tóth Mihály a Büntető Anyagi, Eljárási és Végrehajtásjogi Tanszék professzora, az ügyészi, a közigazgatási és a tanítói pálya kiváló ismerője.  

 

December 2-án lesz hatvan éves. Ez kerek szám, ilyenkor az ember mindig visszagondol az eltelt esztendőkre. Biztos kiemelne néhány momentumot, amire a legbüszkébb, amire a legszívesebben emlékszik vissza.

Ilyenkor az ember, ha akarja, ha nem, számvetést kell végezzen. Szembesülni kell azzal a ténnyel, hogy ez valóban egy kerek szám. A kínai kultúrkörben a 60. születésnap a legnagyobb ünnep, teljes kört szimbolizál, a kezdet s a vég egymásba torkollik, s újrakezdődik. Lezárult valami, muszáj zárszámadást végeznem, még akkor is, ha nem szívesen teszem. Nem szeretem az ünnepléseket, meg a kerek számokat sem, és most mind a kettő küszöbön áll. Mindazonáltal az ember ilyenkor végiggondolja, hogy elégedett-e azzal, amit elért, mit csinált volna másképp, mire van még lehetősége. Természetes, gondolom, hogy még ilyen apropó nélkül is megtesszük ezt néha.

Érdekes, tartalmas fiatal-, felnőttkor van mögöttem, sok változással, kihívással, sok sikerrel és néhány kudarccal. A sikereket gyakran a feleségem is köszönhetem, a kudarcokat mindig magamnak.

Először kutató akartam lenni, aztán hagytam magam rábeszélni, hogy előbb szükséges némi praktikum, így gyakorló jogásznak álltam és ott is ragadtam, amit sosem bántam meg. Több évtizedig ügyészként dolgoztam, de közben már tanítottam, írtam.

Mindig vonzott a tudományos élet is, s erre az ügyészségen lehetőségem volt: kiváló főnökök és munkatársak ösztönöztek is erre. Aztán az ezredforduló táján tettem egy kitérőt a minisztériumba, ami nem feltétlenül mondható sikeres próbálkozásnak. Azt gondoltam, hogy látnom kellene a jogalkotás folyamatát is. Ez olyan tanulság volt, ami bizonyos fokig tiszta lapot eredményezett: az ügyészségre már nem kívánkoztam annyira vissza, viszont mivel már korábban is tanítottam és egyetemi tanárnak neveztek ki, a „főállású” tanítás mellett döntöttem. Amit örömmel és szívesen tettem és teszek mind a mai napig.

Közben az Akadémián doktori fokozatot szereztem, a Magyar Büntetőjogi Társaság elnökévé választottak, a Magyar Jogászegyletben is dolgozom. Tanítok Pécsett és itt a Pázmányon is már több mint tíz éve, az ELTE-n pedig végzett jogászokat készítek fel a szakvizsgára.

...

Isten éltesse sokáig! 
A teljes interjú az Ítélet következő számában lesz olvasható.


A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr553431479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.