A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Beszámoló: Pázmány Szalon vol. II. - Liszt hite és magyarsága

2011. november 26. - Ítélet

FEDOR ZSUZSANNA

November 23-án elérkezett a második Pázmány Szalon. A téma Liszt Ferenc élete volt.

A zeneszerzőről rengeteg dolgot megtudtunk, még olyan érdekességeket is, amiket azért nem gyakran hall az ember. Eme nagy művészt a világon rengeteg helyen ki akarták sajátítani maguknak, Szlovákiában egy egész múzeumot szenteltek neki, František Lisztnek, a „nagy szlovák zeneszerzőnek“, de ugyanezzel a hitegetéssel megpróbálkoztak az olaszok, s a franciák is. Maradjunk annyiban, hogy ez nem jött be, mert Liszt eredeti, színtiszta ősmagyarnak tartotta magát, s ezt nem is rejtette véka alá. Állítása szerint nem tudott magyarul, de kutatások alapján ez cáfolható, mindössze annyi lehetett, hogy mivel nem beszélte nyelvünket folyékonyan, nem akart leszerepelni hazája előtt.

Liszt élettörténetének mesélése közben Szilasi Alex játszott a zongorán, bemutatva a különböző életszakaszokat és érzelmi válságokat. A zeneszerző életét nem írnám le a cikkben, mert 75 év alatt azért elég sok dolog történik egy emberrel.

Az est megkoronázása a hagyományok szerint zajlott. Szilasi művész úrtól kértünk egy számot, melynek témája elég kusza lett, de azért megpróbálom leírni Nektek. A retro magyar Kislány a zongoránál című számot kértük Liszt Ferenc stílusában, helyszínnek a magyar tájakat, illetve legfőképpen a Balaton környékét jelöltük meg, s a műnek a vörösiszap katasztrófáról kellett szólnia. Szilasi úrban ezúttal sem csalódtunk.

A következő Pázmány Szalon sajnálatos módon csak a tavaszi szemeszterben lesz esedékes, de nem baj, kivárjuk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr53413120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.