A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Lapszemle

2011. november 25. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

Heti Válasz

Hogy mennyire lehet sikeres, ha fenyegetésekkel és szankciókkal próbálják egészségesebb életmódra szoktatni az embereket? A kormány elképzelései szerint nemsokára megtudjuk a választ. A következő évtől több betegségcsoport esetén is kilátásba helyezik a beteg számára szükséges gyógyszerek árának emelését. Amennyiben a beteg nem hajlandó együttműködni az orvosokkal, és nem tesz meg mindent egészsége érdekében. A krónikus tüdőbetegek, a gyógyszerrel kezelt cukorbetegek, valamint a magas koleszterinszinttel küzdők számíthatnak szigorúbb ellenőrzésre. Mindez többek között azért szükséges, mert felmérések szerint az államnak milliárdos költségterhet jelent a felelőtlen betegek gyógyíttatása. Ijesztő adat, hogy a súlyosan tüdőbeteg dohányosok kilencven százaléka még betegsége tudatában is folytatja az önpusztítást. A jövőben ennek már anyagi következményei is lesznek. Az erőszakosnak tűnő, de racionális elképzelésekről a Heti Válasz legfrissebb száma közöl összeállítást, Füstadó a patikában címmel.

A január elsejével életbe lépő új alkotmány illusztrálására adott megbízást a kormány tizenöt magyar festőnek. A képek többsége nemrég elkészült és a nyilvánosság számára is látható, bár egyelőre csak fotókon. Hivatalos bemutatásukra ugyanis csak az alaptörvény hatálybalépésének ünnepén, a következő év második napján kerül sor. Mint minden állami megrendelés esetén, kritikákra ezúttal is lehetett számítani. Fölösleges pénzkidobás, túlfizetett alkotók, részrehajló kiválasztás, állami pénzen megrendelt propaganda. Ezek a leggyakoribb vádak a terv napvilágra kerülése, még inkább a festmények megszületése óta. A Heti Válasz munkatársai utánajártak a héten a nehezen érthető történetnek. A lapban láthatjuk az eddig megmutatott tizennégy képet, megtaláljuk az alkotók rövid szakmai bemutatását, és a szakértők véleményéről sem kell lemondanunk. Végezetül pedig a Kerényi Imrével, a megrendeléseket lebonyolító miniszterelnöki megbízottal készített interjút olvashatjuk. A négyoldalas összeállítás címe: Tárlatvezetés.

A világ legerősebb kosárlabda bajnokságában, az amerikai profiligában labda helyett újabban elképesztő számokkal dobálóznak. És a cél most nem a kosárpalánk, hanem a másik fél lejáratása. Milliárdos klubtulajdonosok és multimilliomos játékosok vitatkoznak hihetetlennek tűnő összegekről. A kosarasok képviselője szerint ők már háromszázötvenmillió dollárról mondtak le, mégsem sikerült megegyezniük. Ezért múlt hétfőn megszakadtak a tárgyalások. Mi a vita tárgya? A kosárlabdával kapcsolatos bevételek két százaléka. Ennyi miatt maradhat el egy fél vagy akár egy egész szezon a világ egyik legnézettebb versenysorozatában. Ami így nem is termelhet bevételt. A laikus szemlélő számára felfoghatatlan vita hátteréről és alakulásáról olvashatunk összefoglalót a közéleti hetilap sportrovatában. Az írás címe: Kapzsiság miatt zárva.

HVG

Ha van valami, amire mindig odafigyel a közvélemény, az a képviselői fizetések mértéke. Különösen igaz ez a válság idején. Az elmúlt húsz év visszatérő témája az átláthatatlan fizetési rendszer megtisztításának szükségessége. Mindez az alacsonynak számító alapbérek, valamint a visszaélések gyakorisága miatt mára elodázhatatlanná vált. A vezető kormánypárt prominense által beterjeszteni kívánt első javaslat ezt a célt szolgálta volna. Jelentősen megemelt fizetések mellett a kiegészítő juttatások megszüntetése szerepelt az elképzelésben, amely azonban még terv formájában elbukott. Hogy végül milyen módosított tervezet kerül a Parlament elé, arról olvashatunk az e heti HVG-ben, a Megemelik a magukét című cikkben.

Köztudomású, hogy Hollandiában bizonyos feltételek mellett legális az úgynevezett könnyűdrogok fogyasztása. Kevésbé elterjedt azonban, hogy az országban már évek óta küzdenek a drogturizmus jelensége ellen. A legtöbb állam ugyanis nem ennyire elnéző, ezért sokan a holland coffeeshopokban élik ki szenvedélyüket. Az 1976-ban életbe léptetett könnyítések következményeként a határ menti városokban, például Maastrichtban egyre elviselhetetlenebb az élet. A több millió külföldi miatt állandóak a közlekedési dugó, illetve a közbiztonság is jelentősen romlott. A egyedinek számító helyi rendelkezések után nemrég a kormány is megelégelte az egyre kezelhetetlenebbé váló helyzetet. A cél nem a fogyasztás felszámolása, hanem az erre alapozott turizmus megszüntetése. A tervezett intézkedések érdekessége, hogy több európai állam éppen a könnyítés lehetőségén gondolkodik. Bővebben Kifüstölik címmel a HVG-ben olvashatunk a témáról.

Vajon mi késztet arra egy nyugdíjas korba lépett zenészt, hogy továbbra is aktív maradjon? A pénz, a rajongók, az emlékek? Ki tudja. Mindenesetre tény, hogy az idősebb zenészek nem levezetni térnek vissza vagy maradnak a pályán. Amit alkotnak, az szinte mindig sikeres lesz. Paul McCartney, Mick Jagger, vagy éppen a nyolcvanöt éves Chuck Berry valamennyien sikeres és tömegeket vonzó sztárok még ma is. Hogy miért? A hetilap Régi csibészek című írása többek között erre a kérdésre keresi a választ.

Azt mondják, a labdarúgásnak mindenhol helye van. Hallottunk már arról, hogy a börtönben játszottak rabok és őrök, vagy a világháború alatt, a tűzszünet idején angol és német katonák. Ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy a koncentrációs-, illetve munkatáborok hírhedten kegyetlen őrzői és a halálra ítélt foglyok fociztak egymással. Márpedig erre is volt példa. Igaz, nehéz játéknak nevezni azt, ahol az egyik fél tudja, győzelme esetén nem éli meg a holnapot. A filmművészet számos alkotása örökített meg hasonló eseményeket. Például az idén ötven éve bemutatott Két félidő a pokolban című magyar film. Erre emlékeztet az évforduló apropóján a HVG-ben megjelent írás címe is: Sok félidő a pokolban. A cikket olvasva értelmet nyer a világhírű edző, Bill Shankly mondása: „A futball nem élet és halál kérdése. Sokkal több annál…

Figyelő

A számítógépes bűnözők, ismertebb nevükön a hackerek korunk talán legveszélyesebb bűnelkövetői. Az emberek többsége ma már szinte minden fontos adatot a számítógépén vagy az interneten tárol. Ha valaki ezekre a helyekre képes betörni, szinte bármit megtehet a megszerzett információk segítségével. Márpedig sokan képesek rá. A szakirodalom ugyan megkülönbözteti az úgynevezett etikus hackereket, ám munkájuk között csupán a megbízó és annak szándéka jelenti a különbséget. Ha valakit egy állam fizet, akkor az etikus. A Figyelő legfrissebb száma kétoldalas összeállításban foglalkozik az egyre többeket érintő témával. A cikkben szakértők segítségével tudhatunk meg többet a hackerek módszereiről, az ellenük való védekezésről, valamint munkájuk veszélyeiről. De röviden olvashatunk az eddig legnagyobb botrányt kiváltó esetekről is. Az írás címe: Netes betörők praktikái.

Katolikus hetilapok

Az új köznevelési törvény tervezete kapcsán már eddig is számos vélemény látott napvilágot, miközben a törvény még csak néhány napja került a Parlament elé. A tervezet nem véletlenül került a kritikák kereszttüzébe. Elképzelései és az egyes intézmények lehetőségei között jelenleg még igen nagy a különbség. Nem elég megmondani mi a helyes, meg is kell teremteni hozzá a megfelelő hátteret. Hiába jelentjük ki, hogy mindennap kötelező a testnevelés óra az iskolákban, ha nincs hozzá elég terem és képzett pedagógus. Nem elegendő kimondani, hogy megemeljük a diákok kötelező óraszámát, ha a tanárok többsége már így is túlvállalja magát. Az Új Ember e heti számában Ujházy András, a piliscsabai Ward Mária Iskola igazgatója mondja el véleményét a nemrég napvilágra került törvénytervezetről. A szív bőségéből szóljon a száj című írásának konklúziója, hogy az új törvény céljai helyesek, de a megvalósítás a diákokon, a szülőkön és a pedagógusokon múlik.

„Felelősséget viselünk utódainkért.” Ez a mondat is szerepel a heteken belül életbe lépő új magyar Alaptörvény szövegében. Az elképzelés közel áll a katolikus világszemlélethez, mely szerint világunkat csak kölcsönbe kaptuk, és tovább kell adnunk az utánunk jövőknek. A környezetvédelem ügye iránt elkötelezettek is örömmel veszik az új alkotmány szövegét. Olyan kitételek kerültek bele nyíltan vagy egyszerűen levezethető formában, mint a génmódosított növények termesztésének korlátozása, hazánk vizeinek védelme, illetve a szennyező hulladék behozatalának tilalma. A 2012. január elsejétől hatályos alaptörvény környezetünket is érintő elveit, valamint azok várható hatásait foglalta össze a katolikus hetilap szerzője. A cikk a lap teremtésvédelmi rovatában olvasható.

XVI. Benedek pápa, elődjéhez méltón fáradhatatlanul folytatja apostoli útjainak sorát. A Szentatya november közepén a távoli Afrikába látogatott. Több napos látogatása során Beninben tartózkodott, de üzenete az egész földrészhez szólt. Az utazás apropója az ország evangelizálásának százötvenedik évfordulója volt. Ebből az alkalomból XVI. Benedek személyesen kívánta átnyújtani a helyi egyházi vezetőknek „Afrika feladata” kezdetű apostoli buzdítását. A pápa beszédeiben kitért az Afrikába beszűrődő modern hatások és a hagyományok közötti viszony helyes értelmezésének módjaira. Ennek egyik speciális vetülete az új és a helyi, bevett vallások keveredése. A Szentatya fontosnak tartja a vallási értékek megőrzését, amíg azok nem ellenkeznek az evangélium szavaival. Külön üzenet intézett a földrész gazdasági és politikai vezetőihez, emlékeztetve őket erkölcsi felelősségük súlyára, valamint kötelességeikre. A pápa afrikai látogatásának részleteiről, köztük a nyolcvanezer ember előtt megtartott szentmiséről, beszámol az Új Ember legfrissebb száma.

A kommunizmus rémtetteiről, az emberi életet eszközként tekintő céltudatosságáról sok részletet megismerhettünk az elmúlt két évtized során. De még közel sem mindent. A közelmúltban a Vatikáni Titkos Levéltárból előkerült dokumentumok alapján írt könyv újabb részleteket tárt a nyilvánosság elé. A mű a szovjet vezető, Sztálin Ukrajna kiéheztetésére vonatkozó terveit részletezi, hiteles adatokkal alátámasztva. A szándékosan előidézett és az ezredfordulóra érthetetlen módon elfeledett éhínség a harmincas évek elején több millió áldozatot követelt. Nem csak az egykori Szovjetunió könyörtelenségére bizonyíték az október végén megjelent könyv. Azt is bemutatja, hogy a Szentszék miként igyekezett eljárni annak érdekében, hogy enyhítse az ukrán nép gyötrelmeit. A könyvről, illetve a szomorú eseményről is további részleteket tudhatunk meg az egyik szerzőtől. Részletek a Keresztény Élet legfrissebb számában.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr853410189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.