A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Interjú: A közösségfejlesztésről, érdekképviseletről és a Gólyabálról beszél a JÁK HÖK elnöke, Palócz László

2011. november 20. - Ítélet

Hogy értékelnéd eddig a félévet?

A HÖK számára mindenképpen mozgalmas – bízom benne, hogy hallgatótársaink is így értékelik. Hétről hétre igyekszünk érdekes programokat szervezni, hogy mindenki hasznosan tölthesse el szabadidejét az Egyetem falai között és azon kívül is. Érdekképviselet terén pedig bejárunk minden kommunikációs csatornát, hogy első kézből értesülhessünk a tanulmányi problémákról.

Hogy alakult a rendezvények látogatottsága?

Összességében elégedett vagyok, bár volt olyan rendezvény, ahol hiányérzetem maradt. A bulikon mindig tolonganak, a kulturális- és sportrendezvényeinken való részvétel is megsokszorozódott. Ezt elnökségem eddigi legnagyobb sikereként élem meg. Például a rendszeresen több száz fős érdeklődésre számot tartó vitaestekkel, bízom benne, hogy egy szép hagyományt sikerült teremtenünk. Ettől függetlenül van néhány olyan rendezvénysorozatunk, amelyen több ember is részt vehetne. A Filmklubok és a Teaestek véleményem szerint az egyik legjobb, legtöbb értéket közvetítő rendezvényeink, ezekre még több hallgatótársunkat szeretnénk elcsábítani a következő időszakban.

Hogyan látod, fejlődött a kari hallgatói érdekképviselet?

Azt mondom, sosem lehet elég fejlett és professzionális egy kari HÖK érdekképviselete, mindig van hova fejlődni. Nagyjából egy hónapja a HÖK Küldöttgyűlése levelezős ügyekért felelős érdekképviseleti referenst választott, aki minden szombaton benn van levelezős hallgatótársainknál, minden előadáson hirdeti programjainkat, illetve összegyűjti a tanulmányi problémákat. Ezen a területen mindenképpen fejlődtünk, és jelentős eredményeket értünk el. Továbbá minden héten van tanulmányi bizottsági ülésünk, ahol megvitatjuk a beérkezett tanulmányi problémákat, valamint napi szinten is foglalkozunk a beérkezett panaszok orvoslásával.

Mi a helyzet a Gólyabállal? Úgy hallani, szervezési nehézségek voltak…

Valóban, egy nagyon nehéz időszakon van túl a JÁK HÖK rendezvényszervező csapata, és jómagam is. Az előzményekről annyit, hogy az EHÖK elnöksége úgy döntött szeptemberben, hogy 2009 után ismét Összpázmányos Gólyabállal örvendeztetjük meg hallgatótársainkat. Nagyjából kétezer fős részvétellel számoltunk, és ilyen feltételek mellett kezdtünk el helyszínt keresni. Egy hónap alatt nagyjából tizenöt hely került szóba, és ennek jó részét meg is néztük. A West Balkánban történt tragédia óta született jogszabályi szigorítások miatt számos hely megszűnt, így hosszas keresgélés és egyeztetés után a Club Play mellett döntöttünk: egyrészt, mert alkalmas ennyi fő befogadására, másrészt mert elfogadhatóak voltak a financiális feltételek a szűkös keretre tekintettel.

Mi volt az oka, hogy mégis át kellett helyezni a Gólyabált egy másik helyszínre és időpontra?

A Playt bezárták egy éve, és az utóbbi hónapokban megkezdődött a hatóságokkal az újraengedélyeztetési folyamat. (Bővebben: http://jakhok.tumblr.com/post/12637327022/kozlemeny-pazmany-golyabal-2011-kedves – A szerk.). Október elején biztosnak tűnt a hónap végi nyitás, azonban a szakhatósági ellenőrzések a vártnál jobban elhúzódtak és a Pázmány Gólyabál megrendezése is kérdésessé vált. Az EHÖK elnöksége november elején az egyetemi vezetéssel egyeztetve úgy döntött, hogy nem várunk tovább a Play-re, és átszervezzük a Gólyabált egy másik helyszínre. A szűkös idő és a bonyodalmak miatt úgy határoztunk, hogy a tervezettnél egy héttel később, a White Angel nevű szórakozóhelyre visszük a Gólyabált. Egy rendezvény szervezése közben az időpont- és helyszínváltozás a legrosszabb ami történhet. Rengeteg időt és energiát belefektetve sikerült a fellépők nagy részét átszervezni az új helyre, leegyeztetni a szerződéstervezetet a szórakozóhellyel és az egyetemi vezetéssel, valamint átalakítani a költségvetést.

Úgy hallani, hogy a BTK Hallgatói Önkormányzata kiszállt az Egyetemi Gólyabálból, és saját kari Gólyabált is szervez.

Igen, ez valóban így történt, a BTK-nak saját Gólyabálja is lesz. Őszintén szólva elég nehéz helyzetbe hozta a BTK HÖK az Egyetem többi karának hallgatói képviseletét: a BTK HÖK november 11-én értesítette levélben az EHÖK képviselőit, hogy „elhatárolódnak a közös Gólyabáltól, és nem kívánnak benne részt venni”, indokaikat és visszalépésüket még aznap egy EHÖK ülés keretében is kifejtették. Az egyetemi vezetést rögtön értesítettem, akik hétfőn úgy döntöttet, hogy legyen Egyetemi Gólyabál (három Pázmányos Kar részvételével) – de a BTK HÖK részvétele nélkül. Újfent átalakítva és elfogadtatva a kari- és egyetemi vezetéssel a költségvetést, valamint számos előkészületi teendőt átszervezve, minden szükséges szerződést ismét áttárgyalva és aláíratva minden féllel, úgy tűnik sikerül tető alá hozni az Egyetemi Gólyabált.

Milyen indokok hangzottak el azon az ominózus EHÖK ülésen a BTK-s hallgatói képviselők részéről a kiválással kapcsolatban?

Induljunk ki onnan, hogy a közös Gólyabálból két héttel a rendezvény előtt kiszállni (minden előjel nélkül), meglehetősen aggályos, ezt inkorrekt lépésnek tartom. Tudni kell, hogy szeptemberben minden kari HÖK-elnök aláírt egy szándéknyilatkozatot, hogy támogatja a közös Gólyabált. Ezt a szándéknyilatkozatot látva, Rektor Atya egyik első rektori intézkedéseként adta meg a közös Gólyabálra a rektori engedélyt. Tehát több szempontból is kínos a helyzet. A BTK HÖK vezetés szerint a Gólyabál helyszíne, és a fellépők nem felelnek meg a bölcsész hallgatók igényeinek, és nekik az elsődleges feladatuk a hallgatóik képviselete. Továbbá nem vállalhattak elég intenzíven szerepet a szervezésben, és nem érzik magukénak a rendezvényt. Ezeket az érveket nehezen tudom elfogadni, mondhatnám azt is, hogy „tetszettek volna a Gólyabál szervezése közben jobban képviselni a kari érdekeket”, és nem mondvacsinált indokokra hivatkozva kiválni, és cserben hagyni az Egyetem többi karát. Mindenesetre sikerült megoldanunk a helyzetet, lesz gólyabál az eredeti elképzelések szerint – a BTK HÖK szerepvállalása nélkül is.

Valóban nem felel meg a közös Gólyabál a BTK-ás hallgatói igényeknek?

Nézd, nem vagyok bölcsészhallgató, ezt nehéz megítélni, nem ismerem mélyrehatóan az ott uralkodó viszonyokat. Azt viszont el kell mondani, hogy közel másfél-két hónap volt a hallgatói igények felmérésére, és az EHÖK elnöksége minden fellépőt, a jegyárakat, és a helyszínt is elfogadta – többek között a BTK HÖK is. Megértem, hogy szerintük nem felel meg a kari hallgatói igényeknek, de akkor ezt miért két héttel a rendezvény előtt, az új helyszín és időpont meghirdetése után egy órával kell jelezni? A Play nevű szórakozóhelyre tervezett két dj-t (Spigiboyt és Palotait) valóban nem sikerült átszervezni a White Angelbe (a helyen összezúgna a kisteremben tervezett buli a nagyszínpaddal), helyette No Para Karaoke Showt csinálunk. Az EHÖK ülésen többek között a két, kisteremben szerepeltetett dj hiánya is elhangzott érvként, hogy enélkül már nem tudják kommunikálni hallgatótársaik felé a közös Gólyabált. Aztán november 10-én, csütörtökön erre is rábólintott a BTK HÖK vezetés. Teszem fel a kérdést, mi történt egy nap leforgása alatt?

Bölcsészhallgatókat egyébként vártok a Gólyabálra?

Természetesen! A Pázmány Gólyabál 2011. továbbra is Egyetemi Gólyabálnak tekintendő, célunk összehozni egy estére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem minden karának hallgatóját.

És a BTK HÖK-kel rendeződött a viszony?

A BTK HÖK képviselői a bölcsész hallgatói levelezőlistákon és csoportokban sajnos lejárató kampányba kezdtek az EHÖK, és a JÁK HÖK ellen is. Egy mondvacsinált, egyetemi szakok közötti vicces és hosszú hagyományokra visszatekintő rivalizálást (bölcsész-jogász) próbálnak kihasználni, valótlanságokat állítva szeretnének egységet kovácsolni a BTK hallgatói között. Értem én, hogy egy, a hallgatói önkormányzati választásokon 9%-os támogatottságot szerzett hallgatói képviseletnek esetlegesen nehéz lehet mozgósítani a hallgatóságot egyes rendezvényekre, azonban etikátlannak és gyomorforgatónak tartom az ilyen kampányt. Az a tény pedig elszomorít, hogy amikor össze kéne fogni, akkor egyes emberek otrombaságokat állítva szidják egy másik kar hallgatói képviseletét, méghozzá nagy nyilvánosság előtt.

Hogyan tovább?

Nap mint nap azon dolgozunk, hogy minden hallgatótársunk jól érezze magát az Egyetemi Gólyabálon, minden pázmányos hallgatót szeretettel várunk! Abban pedig bízunk, hogy a Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatával is rendeződik a viszony. Így a félév vége felé pedig szeretném megköszönni minden pázmányos hallgatótársamnak a rendezvényeken való részvételt.

Mit üzennél hallgatótársaidnak?

Közeleg a vizsgaidőszak, bulizzunk egy nagyot, és ünnepejük együtt Egyetemünk új polgárait a város egyik legszebb szórakozóhelyén. Gyertek el a félév legfontosabb rendezvényére, a Gólyabálra! Azt hiszem, a fellépők neve garanciát nyújt a jó szórakozásra, a pázmányos bulik hangulatából pedig sosem lehet elég. Csak a Pázmány!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr613398882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.