A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Felsőoktatás: MEDIA 2011 Konferencia – Felsőoktatás és e-könyv bölcsész szemmel

2011. november 17. - Ítélet

GALIGER ENIKŐ

A mai napon, csütörtökön kezdődött el az 5. MEDIA Konferencia a BME és az ELTE BTK főszervezésében. Ami miatt a konferencián elhangzott beszélgetések érdekesek lehetnek a mezei jogászhallgató számára is, az a hatalmas plakáton olvasható, sokat vitatott – alkotmányjogászok, vigyázat! – „Adásban a negyedik hatalmi ág” felirat. Nincs hely most ezt kifejteni, nem is ez a bejegyzés témája, de a kifejezést annyiban vehetjük komolyan, hogy a média aktuális problémái és kérdésfeltevései mellett nem mehetünk el mi sem szó nélkül, hiszen így vagy úgy minket is érintenek, érinteni fognak!

Olyannyira így van ez, hogy a mai négy szekcióból most csak kettőről írok beszámolót. Nem mintha a maradék nem lenne elég érdekes, sőt mivel úgy gondolom, hogy mindegyik beszélgetés megérdemli a rendes leírást, titeket viszont nem akarlak leterhelni több oldalas beszámolókkal, ezért időben szétbontva adagolom a témát. Remélem, hogy így többeknél elérem a végigolvasást, ami a netes világban nagy kincs, és ezzel új gondolatokat ébreszthetek a fejekben.

Akinek pedig ideje engedi, holnap mindenképp látogasson el az ELTE BTK „A” épületének 047-es termébe, ahol fél 11-től Virtual Beauty. Az újmédia-művek értelmezési kísérletei, déltől Infokommunikációs platfromok: Meddig tudják szőni? fél 3-tól pedig A Médiatörvény elmúlt egy éve – Ki védi meg az újságírókat? címmel kerül egy-egy újabb érdekes téma megvitatásra.

Rögtön az első programban könnyedén megtalálhatjuk a kötődést, hiszen az a Felsőoktatás: Komédia a kommédia jövője? címet kapta. A szekció, ezzel a témával, az új Felsőoktatási törvény kapcsán kialakult vitát hozta a hallgatók elé, emellett pedig a június végén napvilágot látott hír, a kommunikáció és médiatudomány szak állami finanszírozását megszüntető rendelkezés miértjét, a munkaerőpiaccal kapcsolatos kérdéseket boncolták a kerekasztal beszélgetésen megjelentek (Kiss Anikó, FLOW PR, ügyfélkapcsolati igazgató, Dr. Müllner András, ELTE BTK egyetemi docens, Nagy Dávid, HÖOK elnök, a területért felelős államtitkárság nem képviseltette magát, annak ellenére, hogy ezt megígérte). Nyilvánvalóan a hallgatók nagy többségét ez utóbbi mélyen érintette, hiszen a kommunikáció és médiatudomány képzésben vannak minőségi problémák, ezt Kiss Anikó is elismerte. A piacon világosan lehet látni, például a felkészültségből, hogy ki hol végzett, honnan érkezett. A főprobléma Kiss szerint az, hogy a tudományos alapokra nincs megfelelő gyakorlati képzés, ugyanakkor szerinte nem elvárás a friss diplomásokkal szemben a komplett szaktudás. Arra a kérdésre, hogy a minőség javára válik-e a mennyiség drasztikus csökkentése, ahogy ezt a Kormány várja, azonban nem sikerült választ találni, hiszen erre irányuló kutatások, kimutatások nem állnak a rendelkezésünkre. Sőt, Müllner szerint az újságírókra ragadt sztereotípiák miatt vesznek el a médiatudományoktól, holott az ilyen szakokon végzettek nagytöbbsége nem a zsurnalisztikában helyezkedik el.

A második téma címe: A könyvipar új lehetőségei. Lehet-E-könyv a jövő? címet viselte. A beszélgetésre meghívottak közt (Gyuricza Eszter, az Alexandra kiadóvezetője, dr. Bodó Balázs, a BME oktatója és Weiler Péter, az eKönyv Magyarország Kft. egyik ügyvezetője) érdekes beszélgetés alakult ki az e-könyv elterjedésének mikéntjéről Magyarországon, hiszen itthon most van a pillanat, amikor a kiadóknak, terjesztőknek, sőt a szerzőknek maguknak, dönteniük kell, hogy hogyan, merre? A sok lehetőség közül abban mindhárman megegyeztek, hogy a globális megoldás helyett jó lenne egy lokális módszerrel a pénzt itthon tartani, hiszen az Apple, vagy az Amazon coolsága mellett fontos szempont a lojalitás is az itthoni szerzőkkel, és kiadókkal szemben. Ennek kapcsán dr. Bodó Balázs kiemelte, hogy a zeneiparban végbement változások (ti. a rengeteg és jelenleg általánosnak mondható illegális letöltések) tanulsága az, hogy a szerzőknek és kiadóknak nem szabad a zenészek hibájába esni. Ők ugyanis paradox módon háborút viselnek saját rajongóikkal szemben. A kiadók az olvasókban tehát szövetségest, nem pedig ellenséget kellene, hogy lássanak, ez vezethet valamilyen felhasználóbarát és jó megoldáshoz a jövőben.

Hogy ki lehet az e-könyv piaca, válaszként Bodó egyszerűen csak rámutatott a hallgatóságra. Valóban, ki, ha nem az egyetemista és oktatója az, akinek rengeteg helyről kell anyagot összeszednie, sokszor egy-egy könyvből csak pár fejezetre van szüksége, stb. Bodó egy rögtönzött közvélemény kutatással felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a legtöbben nem szeretünk monitorról olvasni, szívesen költenénk 10-20 ezer forintot is egy kényelmes e-köny olvasóra. Ennek kapcsán Weiler Péter megnyugtatta a hallgatóságot, az ünnepek környékén el fogják árasztani a piacot ezek a termékek. Ő emellett fontosnak tartotta azt is, hogy a témában végzett bármilyen kutatás, vagy felmérés félév múltán elveszti aktualitását, hiszen olyan sebességgel változik ez az ágazata a médiatudománynak, és magának a készülékeknek a gyártása is olyan mértékben fejlődik, hogy sehogy nem lehet biztosat előre jelezni.

Az Alexandra mindenesetre megpróbál válaszolni és felkészülni a változásokra egy egyedi, saját elképzelés és koncepció véghezvitelével, amelyből Gyuricza Eszter reményei szerint a következő év első felében láthat valamit az olvasó. Emellett kifejtette azt is, hogy véleménye szerint a kiadók szerepe nem fog elsikkadni, hiszen a szerző általában nem szeret ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, és a szakmai, szerkesztési munkálatok mellett igényli a „gondoskodást” és „vállveregetést” is néhanapján.

A beszélgetés vége felé Bodó újabb közvélemény kutatást tartott. Ezúttal azoknak kellett jelentkezniük, akik úgy érezték, hogy jellemük fejlődésében meghatározó szerepet játszott a családi könyvtár vagy zenegyűjtemény. A többségnek természetesen sokat jelentett, hogy felmenői gyűjteményét anno átvizsgálhatta, a kérdés azonban az, hogy a mi generációnk mit fog válaszolni gyermekének? „Ott van fiam a C meghajtó, nézd át azt” esetleg „Látod azt a lemerült aksis e-könyv olvasót? Na, abban nagyon jó könyvek vannak?” Bár ez a gondolat még Weiler számára is újként hatott, természetesen nem fogja meggátolni az e-könyv elterjedését, a digitalizálódás folyamatát, de ezekre a kérdésekre egyszer mindenkinek válaszolnia kell majd, és ez lesz a jövő generációjának igazi problémája.

fotók: Leskó Róbert

forrás: campusonline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr863391079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.