A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Film: Irán angyala

2011. október 29. - Ítélet

TOMPAI NIKOLETT

Nem is olyan régen hallottam Neda történetét először. Ha valaki ismeri a sztorit, biztosan tudja, hogy ki volt ő, hiszen rövid életének utolsó másodperceit rögzítették. A haláláról mobiltelefonnal készített videók bejárták a világot, s ez világszerte óriási felháborodást keltett. Aki azonban jobban megvizsgálja az ügyet, rájön, hogy ez a videó ma már többet jelent egy gyilkossági felvételnél… Neda Salehi Agha-Soltan 26 éves teheráni lány az Azad Iszlám Egyetemen filozófiát tanult és idegenvezetőnek készült. Egy átlagos fiatal nő volt, hasonló álmokkal, mint bármelyikünk. De ez a lány nem egy európai országban született. Ezen a helyen, ahol ő élt, mások a szabályok. Neda szabad szellemű és rendkívül okos volt. Szívesen olvasta a nálunk ugyan szabadon vásárolható, de az iszlám világban tiltott könyveket. Sokszor vette kezébe Emily Brontë Üvöltő szelek című művét. Ha ezt egy európai lány olvasná, nem lenne probléma, de az iszlám világban ez a könyv tiltólistán van. Neda szerette a szép ruhákat is, de természetesen, vallása nem engedte meg, hogy ilyeneket hordjon. Csak otthonában lehetett önmaga, s akkor hordhatta kedvenc darabjait. Kedvelte a zenét, hegedült.

Szeretett utazni, Törökországban nyaralt egy szervezet turistacsoporttal. Barátai szerint Neda hitt az emberi jogokban, ami magyarázatot adhat arra is, mit keresett a kormányellenes tüntetésen. Törökül tanult, abban a reményben, hogy egyszer majd török turisták idegenvezetője lehet. Nedát nem érdekelte a politika, de mégis feldühítették, amikor Ahmadinezsad elnököt csalással választották államfővé. A törvénytelenségek ellen 2009 nyarán az ellenzék tüntetést szervezett. A tüntetőkhöz hasonlóan ő is úgy vélte, hogy csalás történt - ezért határozta el, hogy kiszáll a kocsiból, és csatlakozik a tömeghez. Bár többen próbálták erről lebeszélni, azt mondta, nem fél a veszélytől. Egy barátja a távolról durranást hallott, ebben a pillanatban Neda összeesett. "Még egy kődarabot sem hajított el. Csak álltunk és néztük a tüntetést, mégis lelőtték. Csak egy golyó volt" - emlékezett vissza a férfi. Később lány vált az iráni kormányellenes tüntetések szimbólumává. Ennek következtében a kormány megtiltotta Neda gyászolását és a nyilvános temetését. A titkosszolgálat azon volt, hogy bizonyítsa, a megölt Neda Agha-Soltanról terjesztett változat hamis, manipulált kép, a "cionistákkal cimboráló sajtó" terjeszti, hiszen Neda Soltani él, egészséges. Egy másik lányt vettek elő Neda Soltanit, akinek neve és arca is valóban hasonlít az áldozatéhoz. Egy papírt raktak a lány elé, hogy írja alá. Néhány sor: ismerje be, hogy a CIA-nak dolgozik, Irán ellenében. Neda Sotani azóta Frankfurtban él politikai menekültként. Két idegen lány, de sorsuk- egy borzalmas véletlen folytán- mégis összefonódott. Mindenkinek ajánlanám a Neda Soltan életéről készült dokumentumfilmet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr513339139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.