A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Felsőoktatás: Terítéken az új Ftv…

2011. október 26. - Ítélet

SZIGETI IMOLA

A Hallgatói Önkormányzat szervezésében október 25-én, 18 órakor Szabó Imre harmadéves joghallgató, a HÖOK NÁFIOR elnöke tartott bevezető előadást a magyar felsőoktatás átalakításának folyamatáról.

Annak érdekében, hogy az új felsőoktatási törvény körül kialakult vitákat és indulatokat mindenki átlássa és megértse, az előzmények bemutatása elengedhetetlen: az új törvény kidolgozása több mint egy éve kezdődött, 2010. augusztus 2-6. között, egy Piliscsabán megtartott, zártkörű egyeztetésen. A kezdetek sem voltak zökkenőmentesek, hiszen nem egy alkalommal megtörtént, hogy az érintetteket nem kérték fel az egyes koncepciók véleményezésére, vagy ha mégis, az elhangzottakat figyelmen kívül hagyva, az eredeti elképzeléseket változatlan formában örökítették tovább a következő verziókba. Az elmúlt fél évben ráadásul a felsőoktatás szereplőivel történő egyeztetések is elmaradtak.

Fő problémák: - Hallgatói szerződés, miszerint az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalja, hogy az állami támogatás fejében végzését követően meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig (a jelenlegi elképzelés szerint 10 év alatt 7, vagy 20 év alatt 15 évet) Magyarországon dolgozik. Ennek nem teljesülése esetén a szerződés alapján az állami ösztöndíj formájában felvett, és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért befizetett összeget visszatéríteni köteles.

-Választhatna az adott hallgató egy másik utat, mely szerint lenne lehetőség önköltséges tanulmányokra is. Itt merül fel a kérdés, hogy hány magyar család volna képes finanszírozni egy közel félmilliós összegű tandíjat (egyes elképzelések szerint a tandíj mértéke ezt a szintet is elérheti). Igen ám, de ezen túl is léteznek „járulékos” költségek, melyek a hallgatókat és családjaikat terhelik. Ilyen a lakhatás (albérlet, kollégium), az étkezés, a budapesti vagy a vidéki utazás költsége (a kikapcsolódásról, művelődésről már nem is szólva). Egyetlen kiútként a koncepció a Diákhitel 2-t említi, de a HÖOK jelzi: ezt határozottan elutasítják, mert a diákhitel nem a szociális ellátórendszer része, illetve amikor az államháztartási hiány és a lakossági hitelállomány csökkentésének idejét éljük, egy ilyen intézkedés épp a jövő értelmiségének eladósodását hozná. <--> A HÖOK kizárólag olyan finanszírozási modellt tart elfogadhatónak, amely előtérbe helyezi a hallgatói teljesítményt, és közben tekintettel van a szociálisan rászoruló hallgatók tanulmányainak könnyítésére.

- A legdrasztikusabb intézkedések közé tartozna, ha a kiszivárgott hírek szerint az ország több egyetemét és főiskoláját megszűnésre, kényszerintegrációra kényszerítenék átmeneti hatállyal, 2015-ig főiskolai, egyetemi és tudományegyetemi kategóriák létesülnének, ezt követően pedig csak főiskolák és tudományegyetemek maradnának. Azok, akik végül egyikbe sem tartoznak, mert például nem tudják teljesíteni a magasabb rangú, tudományegyetemi kritériumokat, és nem is kívánnak visszaminősülni egyszerű főiskolává, kikerülnének az állami intézmények sorából.

Itt merül fel a kérdés: Milyen „pozitívumokat” látunk mindebben? Igazából csak erőltetett pozitívumokat tudunk felsorolni, amik további negatívumokat hordoznak magukban:

+A normaszöveg jelentős mértékben megegyezik a most hatályos törvénnyel.

+A koncepció azon törekvése, hogy a minőségi képzést kiemelten kívánja a Kormány kezelni.

+A felveendő hallgatókkal szemben támasztott nyelvvizsga követelmény beiktatása. ->
(Ebben az esetben azonban meg kell teremteni a középiskolai nyelvoktatás megfelelő színvonalra emelését, és biztosítani kell a rossz anyagi körülmények között élő tehetséges tanulók számára a plusz nyelvtanulás feltételrendszerét)

+A felsőoktatáshoz kerüljön vissza a felsőfokú szakképzés.

Ha Ti sem akartok tandíjat, a hallgatókat röghöz kötő szerződést, felülről irányított, megtépázott felsőoktatási autonómiát, ha egyetértetek, hogy az új felsőoktatási törvényt az érintettekkel közösen, s nem őket megkerülve kell megalkotni, találkozzunk 2011. október 27-én 17 órakor az V. kerületi Szalay utcában, hogy együtt adjunk hangot véleményünknek!

Minden hasznos információ elhangzott, amit eddig nem tudtunk és/vagy amire nem kaptunk választ, az est végén az előadók a hallgatók kérdéseire válaszoltak.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr733331768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.