A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Csapatépítő: 2011. október 22.

2011. október 23. - Ítélet

2011. október 22-e. Budapest, Hősök tere. Annak is a közepe. Az ismeretlen katona sírjánál gyülekezik az Ítélet csipet csapata. Eligazítás, beszélgetés, fotózás, feladatok kiosztása, leosztása, annak tisztázása, hogy ezentúl mindig két időpontot adunk meg: egy fél órával korábbit a későknek, s egy fél órával későbbit a korán érkezőknek. S akkor kb. mindenki egyszerre érkezne. Majd átvonulás a KOGART-ba, ahol kezdetét veszik a stílusgyakorlatok... Ezekből szemezgethettek.

Jó olvasást kíván az Ítélet szerkesztőségének nevében:

             Mikola Orsolya

BALÁZS BEÁTA - GOTTLIEB PÉTER: San Francisco, Woodstock, Andrássy út

Azon személyek számára, akik a villák iránti rajongásukat nem az egyik kereskedelmi csatorna posztmodern, kamerákkal felszerelt „épületében”, hanem máshol kívánják kiélni, azoknak igazi paradicsom az Andrássy út. E sorok szerzői az Ítélet csapatépítő tréningjének keretében, utóbbi szenvedélyüknek hódolva fedezték fel a KOGART Házat.

A villa az 1800-as évek végén Alpár Ignác és Pucher István tervei alapján épült. A ház varázsa nemcsak minket csalogatott a falai közé: a háború alatt a Vörös Hadsereg, a XX. század második felében a KISZ is élvezhette a villa vendégszeretetét.

Az épület 1996-ban került Kovács Gábor tulajdonába – aki sikeres üzletember, a száz leggazdagabb magyarok egyike –, 2004-ben pedig a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit – tudtuk meg a KOGART Ház munkatársától. A Ház helyszínt biztosít exkluzív eseményekhez, vacsorákhoz, csodás művészeti alkotások között gasztronómiai remekek teszik harmonikussá az itt eltöltött időt.

A Ház földszintjén állandó kiállítás láthatnak az érdeklődök. Az itt elhelyezett XVIII-XIX. századi festmények a tulajdonos, Kovács Gábor gyűjteményéből kerültek az épület falára.
Az emelten jelenleg a San Franciscótól Woodstockig című kiállítás található, mely a XX. századi kultúrtörténet egy különleges epizódjának relikviáit mutatja be, elsősorban az 1965-1971 között a San Francisco-öböl környékén készült pszichedelikus rockplakátokra koncentrálva. A belépőjegy felnőtteknek 1500 Ft-ba, diákoknak 750 Ft-ba kerül. A KOGART Ház honlapja ide kattintva érhető el.

HAJDU RITA: „Budapest Rocks!”

Az Andrássy úti KOGART Házba beköltözött a rock and roll! A „San Franciscótól Woodstockig” nevű kiállítás elhozta a XX. század közepén oly’ jelentős amerikai kulturális- politikai-társadalmi mozgalmainak igencsak reprezentatív gyűjteményét.

"Hiszen mivel is lehetne jobban szemléltetni egy korszak jellegzetességeit, mint korabeli plakátokkal és értékes relikviákkal?!" Mindezekről Gergen Katalinnal beszélgettünk.

A tárlat a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a Denveri Művészeti Múzeum és a clevelandi Rock and Roll Hírességek Csarnokával közreműködve jöhetett létre. A kiállított tárgyak jelentős részét pszichedelikus plakátok teszik ki; melyek alapján el tudjuk képzelni, hogy az akkori ifjúság mivel díszítette a szobák falát, kiket bálványoztak, kiknek hittek. Furcsán hangozhat, hogy a „hinni” igét használom  az idősebb generáció tagjai talán tágra nyílt szemmel csodálkoznak, hogy vajon hogy lehet hinni egy mikrofonfejű gitárosnak, vagy a négy gombafejűnek. Nos, amit ezek a furcsa figurák csináltak, több volt, mint puszta gépzene, a kor által ikonizált elektronikus gitárokkal. Íme a magyarázat: az ezerkilencszázhatvanhetes szerelem nyara San Franciscóból indult ki; mely az ifjúság útkeresése volt, és az egyre gyülemlő társadalmi problémák epicentruma. A felhőtlen flower power időszakból egy olyan eszme jött létre, mely már nem csak zeneileg, szövegeiben is radikálisnak számított. Úgy gondolom, hogy egy ilyen ideológiát közvetítő „hippinek” már érdemes volt hinni! A csúcspont az ezerkilencszázhatvankilences Woodstock fesztivál, ahol az egész kultúra eggyé vált a háromnapos béke és zene jegyében. A kiállításon erről a néhány évről szóló vizuális kultúra úttörőinek a munkáival találkozhattunk: Victor Moscoso, Lisa Law, vagy éppen Wes Wilson. Ezek mellett olyan értéktárgyakat láttunk, mint Jimi Hendrix lila zakója, vagy Keith Moon (The Who) farmerja.
A látottak alapján abszolút érvényes a következő mondat: „Let the sunshine in!”

SZATMÁRI ANNA: „I got life, mother…”

Szombat délután, hatvanas évek és rock and roll. Ez mind jellemezte a San Franciscótól Woodstockig címet viselő kiállítást. A megtekintése után a múzeum segítőkész munkatársát, Gergen Katalint kérdeztem.

Mi a tárlaton kiállított képek története?

A hatvanas évektől kezdve számos olyan plakát jelent meg, amely a rock and roll világát mutatja be koncertek reklámozása végett. Ezeket az anyagokat hamar gyűjteni is kezdték. A plakátok népszerűsége annyira nőtt, hogy azokat újra nyomták és értékesíteni kezdték. Persze így ekkorra már problémássá vált megkülönböztetni az eredeti példányokat a másolattól. Ezek elkülönítésében egy Eric King nevű tudós segédkezett. A KOGART Házban kiállított plakátokat egyrészt a Denveri Művészeti Múzeum adta kölcsön, másrészt magángyűjteményekből szállították át azokat.

Mi a véleménye a tárlatról?

Szeretem azt a stílust hallgatni, amire a kiállítás épül. Úgy gondolom, hogy ez egy igazán jól sikerült összeállítás. Magánvéleményként viszont azt hozzátenném, hogy ahhoz képest, hogy egy abszolút szabad életérzést közvetítenek a képek, illetve a zenék, kicsit sterilnek és egyhangúnak érzem mindkét kiállítási szintet.

TOMPAI NIKOLETT: Romantikus pillanatok - KOGART GALÉRIA
 

Ha egy borongós, őszi napon nincs semmi programunk, érdemes ellátogatni egy stílusos galériába, ahol érdekes kiállításokat tekinthetünk meg. Erre a legmegfelelőbb hely a KOGART Galéria, ahol olyan híres művészek festményeit tekinthetjük meg, mint Mányoki Ádám, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos vagy Csontváry Kosztka Tivadar. A kiállítást Kovács Gábor magángyűjtőnek köszönhetjük, aki már hosszú ideje vásárol műalkotásokat azért, hogy létrehozzon egy újkori magyar festészet történetét méltón reprezentáló gyűjteményt. Az egyedülálló kiállítás a frissen felújított Andrássy úti palotában 2004 áprilisában nyílt.

A szorgos műgyűjtőnek hála, létrejött a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, mely a kortárs művészet fő támogatója. Az állandó kiállításon főként klasszikus, romantikus stílusú képeket tekinthetünk meg a tizennyolc és a tizenkilencedik századból, de húszadik századi művek is akadnak a galériában. Mindenki számára élvezhető a kiállítás, hiszen itt a legnevesebb magyar festők tájképei, portréi találhatóak.

A gyűjtemény kivételes értékű művei, id. Markó Károly és Vaszary János húsz-húsz alkotása, illetve Kádár Béla és Tóth Menyhért életművének válogatott darabjai. Remek hely a KOGART Galéria, akár partnerrel egy randi keretében, akár egy baráti társasággal látogatjuk meg. Minden műkedvelőnek ajánlanám, hogy nézzen be ebbe a gyönyörű épületbe, hiszen az állandó kiállítás mellett számos időszaki kiállítás, kézműves foglalkozás várja a látogatókat. A KOGART Galéria vár minden kedves érdeklődőt a 2011. október 27-e és 30-a között megrendezésre kerülő Art Market Budapest rendezvényén a Millenáris B épületében.

KISS LÚCIA - FEDOR ZSUZSANNA: Az érem két oldala - Pro és contra John Lennon
Egy kép elemezgetése a San Franciscótól Woodstockig nevezetű kiállítás tárlatából

A plakát közepén óriási betűkkel ez áll: War is over!, alatta pedig kisebb betűkkel: If You Want It! A pacifista üzenet küldője pedig nem más, mint a mindenki által ismert Beatles-legenda, John Lennon és felesége Yoko Ono.

PRO

Bennem ez a kép pozitív benyomást keltett. A mondanivalója igaz és fontos: A háborúnak vége, ha azt akarod!
Egyetértek Lennonnal, mert a vietnámi háború voltaképpen értelmetlen erőfitogtatás volt, melyet végül az amerikaiak is hatalmas emberveszteséggel zártak. Rengeteg ember életét követelte, hatalmas károkat okozott, és senkinek nem tett jót.
John a plakát nézőjét szólítja meg, és az egyéni felelősségre, döntéseink súlyára kíván rávilágítani. Ráadásul közel kíván kerülni a szemlélőhöz, mivel a felesége, illetve a saját aláírása díszeleg a plakát közepe táján, sőt az alján nyomtatott betűkkel is ott áll: Love and peace from John & Yoko. Az akkori divatnak eleget téve a hippyk jelmondatát használja, és csak a keresztnevét írja oda, mintegy mutatva, hogy baráti, közvetlen kapcsolatban áll mindenkivel, aki a plakátot nézegeti.
A mondanivaló tehát egyértelmű és lényegretörő, az üzenet feladója népszerű, a megszólított pedig mindenki, aki a plakát előtt elsétál, hisz hatalmas betűkkel hívja fel magára a figyelmet.
Merem állítani, hogy nemcsak engem fogott meg e plakát, hanem a 60as évek propagandájának is számított, hisz ki ne szerette volna a Beatles zenéjét?!

CONTRA

John Lennont én nagyon kedveltem, amíg a Beatlesben játszott. A feloszlás után viszont úgy éreztem, hogy teljesen más ember lett, és nem mondanám, hogy pozitív irányban változott.
Én úgy gondolom, hogy ez az egész háborúellenes korszaka csak sajtófogás volt. Nem tagadom, az Imagine című száma valóban gyönyörű, de a többi szerzemény már túlságosan erőltetettnek tűnik.
Az általunk kiválasztott „The war is over” kép is ebbe a témába tartozik. Az nagyon szép dolog, hogy Lennon a háború ellen tiltakozott, de ugyanakkor ott a nagy kérdés is, hogy neki vajon miért nem volt kötelező bevonulnia? Ha annyira aggódott a bajtársaiért, miért nem harcolt vállvetve velük?
Annyi biztos, hogy nem áldozta volna az életét semelyik katonáért sem.
Ami még nem tetszett a képen, az Yoko Ono neve volt. Sosem értettem, hogy miért kell a feleségének mindenhol ott szerepelnie, azonkívül, hogy a „make love, not war” kampányhoz kellett egy ágyjelenet. Azt meg, hogy ezzel hirdeti az esély és faji egyenlőséget megint csak reklámfogásnak tartom. Amúgy meg nem hiszem, hogy a mindenhol ott lévő Yoko és John plakátok miatt több ember házasodott volna más népből származókkal.
Természetesen amit leírtam, teljesen magánvélemény, s biztos sokan vitába elegyednének velem miatta, de ellenérveket kellet írni, amely feladatnak teljes mértékben eleget tettem. A pozitív kritika az előző bekezdésben volt olvasható.

KOGART Galéria Műtárgykereskedelmi Kft.
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 108. I. emelet
E-mail: info@kogartgaleria.hu
Telefon: (06 1) 354 3839
Nyitva: hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között
KOGART honlapja:
www.kogart.hu
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr223323517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.