A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Lapszemle

2011. október 21. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

HVG

Tavalyi megválasztása után a magyarok többsége nagy reményekkel tekintett Iveta Radicová, szlovák miniszterelnök és az általa kijelölt kabinet kormányzása elé. Már akkor is sokan felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a létrejött négy párti koalíció igen törékeny felépítmény. Előrejelzésük a múlt héten vált valósággá, amikor az egyik koalíciós partner a másik három kormánypárttal szemben voksolt a bizalmi szavazással egybekötött parlamenti szavazáson. Ezzel eldőlt, hogy tizenöt hónapnyi kormányzás után új választások kiírásával ért véget a Híd-Most pártot is tagjai között tudó koalíció regnálása. Mindennek éppen az a Robert Fico lehet a legfőbb haszonélvezője, akivel szemben a magyarok többsége is Radicovát támogatta. A jövő márciusi választások nagy esélyese, a hazánkkal korábban többször is konfrontálódó Fico így megerősödve ülhet vissza a kormányfői székbe. A szlovákiai kormányválság okairól, előzményeiről, a választásokig hátralévő időről, valamint a távolabbi jövőről is olvashatunk a HVG Átmeneti kabinet című cikkében.

Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatójaként lehet szeretni és nem szeretni, elismerni és rossz ízlésűnek tartani egyaránt. Elért eredményeit viszont nem lehet vitatni. Vezetői stílusát, az általa mutatott irányt sokan bírálják, polgárpukkasztónak, megbotránkoztatónak tartják az általa rendezett és bemutatásra érdemesnek tartott darabokat. Tény azonban, hogy míg az elmúlt másfél évben színházigazgatók újabb és újabb leváltása szolgáltatott témát sajtónak és ellenzéknek, a leghangosabban bírált Alföldi a helyén maradhatott. Az igazgató most a HVG újságírójának beszélt az elmúlt évek eredményeiről, saját terveiről és a közönség elvárásairól is. Az Alföldi Róberttel készített interjút a hetilap legfrissebb számában olvashatjuk.

Nem véletlenül tanuljuk meg valamennyien az elsők között, hogy mennyire fontos a kézmosás. Az első alkalommal 2008 októberében megtartott Kézmosás világnapja alkalmából megdöbbentő statisztikát hozott nyilvánosságra az UNICEF. Eszerint naponta több ezer gyermek halála megelőzhető lenne az étkezés előtti és utáni rendszeres, alapos kézmosás által. Amíg az elmaradott, fejlődő országokban elsődlegesen a higiéniai feltételek hiánya miatt nem kerül sor a megfelelő tisztálkodásra, addig a fejlett államokban ez egyszerű figyelmetlenség. Mindkettő megelőzhető lenne segítséggel, illetve némi odafigyeléssel. A HVG Fertőző osztály című írása a világnap apropóján a kézmosás jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Sokan még mindig idegenkedünk tőle, ám vitathatatlan, hogy a rögbi az elmúlt években milliós nagyságrendben növelte rajongóinak számát. A rögbit is előszeretettel közvetítő sporttelevíziók elterjedése, a 2016-os olimpia programjára való felvétel egyaránt hozzájárulnak elterjedéséhez. Kivált előbbi, hiszen általuk a szabályokat is megismerhetjük, ami nagyban növeli az élvezeti értéket. A napokban zajló világbajnokság jó alapot szolgáltat arra, hogy kicsit közelebbről is szemügyre vegyük ezt az egyre népszerűbb játékot. A HVG újságírójának tollából nem csak a rögbi legfontosabb szabályairól olvashatunk, de képet kaphatunk a sportág múltjáról és magyarországi helyzetéről is. Írásának címe: Nem kerek történet.

Katolikus hetilapok

Válság van. Ezt halljuk évek óta. Válságban vannak a bankok, az ingatlanpiac, elemzők pedig már az egységes európai fizetőeszköz, az euró közelgő bedőlését is lehetségesnek tartják. Cégek, munkahelyek, egész iparágak, sőt újabban államok kerülnek végveszélybe évekkel a válság kirobbanása után. Ideje lenne, hogy az önös érdekek kielégítését felváltsa a közös célok követése. Ehhez azonban meg kell értenie minden európai államnak, hogy az önként vállalt uniós tagság kötelezettségekkel jár. Akkor is, ha a csődközelben lévő országok nem önhibájukon kívül kerültek rossz helyzetbe. A siker és a bukás ugyanis egyaránt közös lesz. Ez a konklúziója a neves közgazdász, egyetemi tanár, Bod Péter Ákos Új Emberben megjelent írásának, amelyben a nemzetközi gazdasági környezet legfrissebb eseményeire reagál. Gondolkodásra késztető írásának címe: Mi is van válságban?

Még idén a Parlament elé kerülhet a nemzeti vidékfejlesztési stratégia, amelytől jelentős előrelépést várnak mind az alkotók, mind pedig a kiutat kereső gazdálkodók. A stratégia egyik legígéretesebb pontjának tűnik az úgynevezett demográfiai földprogram. Ez lehetőséget adna a fiatal gazdáknak a biztos elindulásra, valamint megállítaná a falvak, illetve az egész agrártársadalom gyorsuló elöregedését. A kormányzat célja, hogy új, generációkon keresztül működő családi gazdaságok jöjjenek létre. Ennek érdekében részesítené pozitív diszkriminációban a vidéken maradó és ott családot alapító fiatalokat. A katolikus hetilap munkatársa a készülő vidékfejlesztési program eddig ismert elemeit gyűjtötte össze az illetékes államtitkár, Ángyán József segítségével. Részletesen az Új Emberben olvashatunk a tervekről.

Mit tudnak, mit szeretnének tudni és mit gondolnak az 1956-os magyarországi eseményekről a jelen fiataljai? Nemzeti ünnepeink és emléknapjaink kapcsán mindig felmerülnek ehhez hasonló kérdések. Hiszen amennyire érdekes a résztvevők tapasztalatból táplálkozó elbeszélése, annyira lehet fontos a legfeljebb közvetve érintett külső szemlélők véleménye is. A rendszerváltás óta születettek nemzedéke már azt sem tapasztalhatta meg, hogy milyen rendszer ellen lázadtak fel az akkor élt fiatalok. Ismereteiket csak történetek alapján szerezhették. Az Új Ember az október 23-i események kapcsán most öt különböző környezetből származó, eltérő érdeklődésű fiatalt szólaltat meg a magyar történelem egyik fájdalmas, egyben felemelő fejezetéről.

Az alvilágtól Istenig. Ezzel a sokat ígérő címmel jelent meg magyar nyelven is könyv a közelmúltban. A mű a magát a törvényen kívül helyező társadalom egykor megbecsült tagjáról, John Pridmore-ról szól. A londoni éjszakai élet rettegett kidobóembere ma már a hitének él. Mély átéléssel beszél Teréz anyával való találkozásáról, illetve a tőle kapott máig őrzött rózsafüzérről. Valamint egész megtéréséről, amely a Saulból Szent Pállá váló apostol damaszkuszi útjához hasonlítható. Épp annyira volt villámcsapásszerű és gyökerekig ható. Történetének rövid összefoglalását olvashatjuk az új ember most megjelent számában. Mintegy kedvcsinálóként a tanulságosnak ígérkező önéletrajzi könyvhöz.

Hazánk talán legismertebb, az önzetlen segítés céljából létrejött szervezete, a Katolikus Karitász szép kettős jubileumhoz érkezett 2011-ben. Fennállásának nyolcvanadik, újjászervezésének pedig huszadik évfordulóját ünnepli idén. Ez alkalomból tartottak konferenciát Budapesten, amelyen a múlt eredményei mellett, a jelen eseményei, valamint a jövő várakozásai is szóba kerültek. A rendezvényen a katolikus egyház és a magyar állam a legmagasabb szinten képviseltette magát, ezzel is jelezve a szervezet kiemelkedő fontosságát. Előbbit mások mellett Erdő Péter bíboros, utóbbit Soltész Miklós, a szociális ügyekért is felelős államtitkár reprezentálta. A Keresztény Élet e heti számának címlapján részletes összefoglalót olvashatunk a mérföldkőként is jellemezhető konferenciáról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr993319344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.