A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Lapszemle

2011. október 15. - Ítélet

TELEKI LEVENTE

HVG

Elképesztően amatőr módon buktak meg az elmúlt két évtized legnagyobb magyarországi ipari kémkedésének vádlottjai. Hihetetlen és tanulságos történet, miszerint egy vállalati számítógépen is tárolt, privát e-mail fiókhoz tartozó jelszó okozta a Diagon Kft. volt alkalmazottainak vesztét. Az ellopott adatok mennyisége, illetve a bíróság által első fokon kiszabott büntetés nagysága egyaránt kiemelkedő. Többek között ezek mértékét is megtudhatjuk a HVG legfrissebb számából. De a Levéltitok címmel megjelent írás segítségével az ügy hátteréről, várható végkifejletéről, valamint következményeiről is képet kaphatunk.

Aki eddig nem figyelt oda a sporthírekre, az elmúlt egy-két évben több futballcsapat és sportoló nevét is megjegyezhette. Ez akár örömteli is lehetne, de az ok sajnos igen kellemetlen. Sportolókra, vezetőkre és magára a profi sportra egyaránt rossz fényt vetnek a közelmúlt egymás után felszínre kerülő bundabotrányai. Más oldalról nézve mindez a felderítés hatékonyságának növekedését is jelentheti. Declan Hill Bunda című könyvének elképesztő sikere azt mutatja, az embereket nagyon is érdekli a téma. A jelenség visszaszorítása érdekében a hasonló oknyomozó művek és a hatóságok mellett a sportfogadások szervezői tehetik a legtöbbet. A hetilap újságírója ezen a héten André Noel Chaker-t, a Szerencsejáték-világszövetség tanácsadóját szólaltatta meg a témában. A sportjogász egyebek mellett kifejti véleményét arról, hogy ki miben és mennyire vétkes, hol tart a fogadási csalások felderítésének folyamata, illetve mit kell tenni az eredményesség növelése érdekében. Az interjú a HVG-ben olvasható.

Hogy fér össze a heavy metal, a klezmer, a zsidó liturgia és az iszlám szent könyve, a Korán? A választ egy különleges zenekar, az izraeli Orphaned Land adja meg. A metálzenét vallásos megjelenéssel és a liturgiához kötődő szövegekkel ötvöző együttest a nem múló háborúskodás, illetve a sztereotípiák elleni lázadás hívta életre húsz évvel ezelőtt. Az arab világban ellenséges légkör veszi körül őket, ám például a török fiatalok körében a zsidó-muszlim szembenállás ellenére is kifejezetten népszerűek. Megítélésüket jól jellemzi, hogy egyik egyiptomi rajongójuk féléves börtönbüntetést kapott azért, mert Orphaned Land-lemezt találtak nála. Az egyre híresebb, és hamarosan Budapestre is ellátogató együttes eddigi útjáról készített képekkel illusztrált összeállítást a HVG munkatársa. Írásának címe: Ábrahám fiai.

Fél évszázaddal ezelőtt állította fel megdöbbentő elméletét a Yale Egyetem kutatója Stanley Milgram. Kísérletei során bebizonyította, hogy az emberek többsége hatalmi szóra akár lelkiismeretével ellenkező kegyetlenségekre is képes. Vagyis az ember viselkedése bizonyos helyzetekben függetlenné válhat morális elveitől. Tézisét, amelyet többek között a vietnami háborúban résztvevő katonák válaszai is megerősítettek, máig nem sikerült megcáfolni. A mára legendássá vált Milgram-féle engedelmesség-kísérletek részleteiről és hátteréről a hetilap legfrissebb számában olvashatunk, Gomb nyomásra címmel.

Sokakat érint, ezért különösen érdekesnek ígérkezik az úgynevezett béren kívüli juttatások rendszerének várható átalakítása. Minderről egyelőre csak annyit tudhatunk biztosan, hogy lesz és valószínűleg komoly változásokat hoz. A HVG Szép új világ című cikkének szerzője összeszedte az eddig kiszivárgott variációk közül a legvalószínűbbeket. Írásában a változtatások támogatóit és ellenzőit egyaránt megszólaltatja. Emellett bemutatja a módosítás motivációit és lehetséges következményeit is. A cikk minden munkavállaló számára hasznos és érdekes olvasmány.

Katolikus hetilapok

Ki ne tudná, hogy nemrég elhunyt a világot sokak szerint alapjaiban megváltoztató vállalatvezető, Steve Jobs. A számítástechnikát forradalmasító Apple cég alapító elnökéről már minden lehetséges fórumon megemlékeztek, így újat mondani róla különösen nehéz. Sajátos nézőpontot képvisel az Új Ember, amely az ismert tények mögött meghúzódó elveket is vizsgálja. Az emlékezést szolgáló cikk szerzője az elismerés hangján szól Steve Jobs életútjáról, ám nem felejti el megemlíteni a folyamatokat, amelyek elindítója és haszonélvezője is volt a cég elnöke. A korlátok nélküli fogyasztásra ösztönzés, a státuszszimbólummá válás, illetve a jól alkalmazott technikai fejlődés az Apple fő eszköze a piacszerzés útján. Ez az út azonban veszélyes irányba vezetheti a gondatlan fogyasztót. Erre a kettősségre mutat rá a Jobs-idézetekkel színesített Ellentmondásos alma című írás.

A tehetséggondozás az egészséges társadalmak egyik alapköve. Ha hagyjuk elveszni a tehetségeinket, saját és gyermekeink jövőjét veszélyeztetjük. Különösen fontos az olyan fiatalok megsegítése, akik egyedül nem képesek kiemelkedni, pedig a tehetségük meglenne hozzá. Csak rossz helyre születtek. Eldugott aprófalvak lakói vagy éppen a hátrányos megkülönböztetés vétlen elszenvedői a társadalom egészének támogatására szorulnak. Hogy később mindezt meghálálhassák azzal, hogy dicsőséget szereznek hazájuknak. Ebből a célból alakult meg a közelmúltban a Roma Tehetségsegítő Tanács is a Párbeszéd Házában tartott Roma Tehetségnap keretében. A rendezvényen számos alapítvány képviselője számolt be az eddig elért eredményekről és biztosította további támogatásáról az érintetteket. A esemény mottója is lehetne a katolikus hetilapban megjelent cikk címe: A tehetségnek nincs színe. Részletes összefoglalót olvashatunk a lapban.

Sajátos könyvbemutatót olvashatunk az Új Ember legfrissebb számában. Ezúttal ugyanis nem az ajánlás, hanem a lebeszélés a cikk szerzőjének célja. A közelmúltban megjelent Szentek képes enciklopédiája címet viselő mű ugyanis hemzseg a vallási és történelmi tévedésektől, valamint a homályos megfogalmazásoktól. A katolikus hetilapban ezekből kapunk hosszabb összefoglalót. Az írás konklúziója, hogy ránézésre bármennyire is vonzó és minőségi a könyv, a hitelességre valamit is adó olvasónak nem érdemes azt megvennie.

Az önként végzett munkáért nem jár sem fizetség, sem dicséret. Ezt tudják a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei is, de számuk ennek ellenére is eléri az ötezret. Munkájukkal azonban még így sem képesek minden szükséget szenvedőhöz eljutni. A szervezet ezért most újabb önkénteseket keres és képzést hirdet számukra. A részletes felhívást az Új Ember hetilapban találjuk. Akinek ideje és energiája engedi, segítsen az elesetteknek! Mert a jótett magában hordozza jutalmát.

Október elején már a hetedik évfordulóját ünnepelhettük az utolsó magyar király, IV. Károly boldoggá avatásának. Akkor sokan kételkedtek abban, hogy ez a kitüntető egyházi figyelem valóban megérdemelt. A Keresztény Élet e heti számában a kanonizált Habsburg uralkodó életútját mutatja be. Külön kiemelve azokat a tetteket, amelyek vallásosságát és életszentségét bizonyítják. Az írás rámutat arra, hogy IV. Károly azon kevés európai uralkodó közé tartozott, akik próbálták a keresztény elvek mentén irányítani a rájuk bízott embereket. Magyar koronájához sem azért ragaszkodott, mert féltette a hatalmát, hanem mert hitt abban, hogy a király Istentől kapja megbízatását, amit így nincs joga feladni. Az 1922-ben, száműzetésben elhunyt uralkodó életéről a vallás családok hetilapjában olvashatunk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr623304421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.