A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Program: Kultúra kávé mellé

2011. október 09. - Ítélet

HAJDU RITA

Minden hónap első szerdáján egy lelkes, kultúrára éhes csapat tölti meg a Kossuth Klubot. Október ötödikén sem történt ez másképp. Aki ismeri az irodalmi teaházak hangulatát, illatát; annak bizonyára felkelti az érdeklődését egy ilyen esemény.

A „Török kávéházi estek” nevű rendezvény széles spektrumú ismeretanyagot kínál a hallgatóság részére, egy tőlünk nem is oly’ távoli kultúráról. Hogy ne hangozzék túlságosan tankönyvszerűen: egy kellemes esti beszélgetés igencsak elhivatott emberekkel, egy érdekes országról - a teljesség igénye nélkül.

Az immáron kilencedik alkalommal megrendezett kávézáson Sárközy Miklós, a Károli Egyetem tanszékvezető docense (egyébként iranista) tisztelte meg a nagyérdeműt. Az est során a török Atatürk és az iráni Reza sah modernizációs útvesztőjében barangolhattunk; érintve a gazdaságot, a politikát, a társadalmi és etnikai változásokat, a nők helyzetét, s még a gasztronómiát is. Roppantul érdekes információkat, mondhatni titkokat tudhattunk meg az országok meghatározó vezetőiről. Ami számomra különösen meglepő volt, hogy még a mai napig heves viták folynak a két őszintén tisztelt, hatalmas tekintéllyel bíró irányítók ateizmusáról. A tény, hogy két olyan államról beszélünk, ahol a vallás az emberek mindennapjait meghatározó „tevékenység”, még érdekesebbé teszi a kérdést. Jelentős hangsúlyt kapott a modernizáció mértéke és hatása is: Atatürk és Reza sah sem bánt kesztyűs kézzel a népével, bár itt nem a kétes esteket eltüntető Endlösung-módszerre kell gondolni. A hatás egyértelmű és világos: Törökország és Irán gyorsan fejlődő; keletet és nyugatot egyaránt meghatározó kapcsolatrendszerrel, gazdasággal, kultúrával rendelkező hatalmak lettek.

Az előadásból végül egy családias beszélgetés kerekedett, Sárközy tanár úr alig győzött válaszolni a kérdésekre. Szóval, akit érdekel a Közel-Kelet, különösen Törökország kultúrája, annak bátran ajánlom ezeket az összejöveteleket egy jó kávé mellé.

Bővebb információk: Török kávéházi est

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr383288930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.