A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Sport: A PLL őszi idénye elé

2011. szeptember 26. - Ítélet

TÓTH MÁTÉ

Szeptember 26-án hétfőn megkezdődik kari kispályás labdarúgó-bajnokságunk, a Pázmány Labdarúgó Liga (PLL) őszi idénye. Az elmúlt félévben II. osztályú és idén újonc csapatok már túl vannak egy egynapos mini-bajnokságon, amelynek tétje az I. osztályba kerülés volt. A három páros kieséses mérkőzést követő háromcsapatos rájátszást az újonc Gradus csapata nyerte meg, maga mögé utasítva többek között a Fegyencjárat és a Vaskapu második csapatát, valamint a tavaszi félévben meggyőző teljesítményt mutató, és a feljutásra legalább ugyanúgy rászolgáló Budapest Rangers-t. Az alábbiakban az előttünk álló félév esélyeit latolgatjuk.

A hattagú I. osztály tehát a következő csapatok részvételével indul: Vaskapu FC (címvédő), Fegyencjárat (múlt félévi 2.), Post Gólya United (megosztott 3.), AS Iustum (5.), Bíbortógás Fenevadak (feljutó a II. osztályból), Gradus (a kvalifikációs torna győztese).

Hacsak valami nagyon váratlan nem történik, ez a félév a Vaskapu és a Fegyencjárat különmeccséről fog szólni a bajnoki címért, amihez a többiek csak asszisztálni tudnak. A Vaskapu FC megtartotta értékeit, melléjük pedig egy veszélyes támadót és egy kiváló kapust igazolt. Ha nem ragadnak be a rajtnál, mint a múlt félévben, akkor a PLL harmadik kiírásában is övék lehet a bajnoki cím. Ehhez azonban a Fegyencjáratnak is lesz minimum két szava, az október 3-i és a november 14-i Vaskapu – Fegyencjárat mérkőzés akár előrehozott bajnoki döntőnek is tekinthető. A Fegyencjárat sem gyengült, külföldre távozó kapusát legalább olyan jóval sikerült pótolni és a mezőnyben is van új szerzeményük, míg a csapat legnagyobb része változatlan.

A két „nagycsapat” mögött nagy tülekedés várható mind a bronzéremért, mind a kiesés elkerüléséért. Az elmúlt félévben megosztott harmadik helyezett, most már „Post” Gólya United kerete a 2010-ben kezdett jogász évfolyamra épül, és alig változott erre az évre. Nehéz ellenfele lesz bárkinek. A tavaszi ötödik AS Iustum a sokadik vérátömlesztésen esett át a szünetben, ami jól és rosszul is elsülhet. A most összeállt keret azonban már főleg alacsonyabb évesekre épül, tehát ha együtt marad, még sok jó idénye lehet. A II. osztályt tavasszal megnyerő, és a helyosztón is csak büntetőkkel alulmaradó Bibortógás Fenevadakat korában szokás volt lesajnálni, de mostanra komoly tényezőkké nőtték ki magukat. A zömében végzős hallgatókból álló csapat évek óta együtt játszik, sérültjeik felépültek és a szezon előtti barátságos meccsek alapján elmondható, hogy egyértelműen erősödtek. A Gradus csapata újoncként megnyerte a mini-bajnokságot, ezért rögtön az I. osztályban indul. Az érettségi előkészítő szervezet oktatóiból és jelöltjeiből álló csapat valószínűleg mindent megtesz majd, hogy megkapaszkodjon a felsőbb osztályban, amire minden esélye meg is van, hiszen játékosai nagy része számára nem ismeretlen a PLL: korábban mostanra feloszlott II. osztályú csapatokban játszottak.

A II. osztály mérkőzéseit is érdemes lesz látogatni, mert ha a színvonal nem is éri el majd az I. osztályét, az iram és a lelkesedés olykor felül is múlhatja.

A Budapest Rangers meggyőző teljesítményt mutatott az elmúlt félév második felében, játékereje alapján érdemes lenne arra, hogy az I. osztályban játsszon, bár tény, hogy a mini-bajnokságon alulmaradt a Gradusszal szemben. Ha megtartja múlt félévi formáját, a csoport esélyese lehet. Rajtuk kívül csak a Smasszer FC (a Fegyencjárat „farmcsapata”) rendelkezik tapasztalattal a PLL-ben, bár ők a legutóbbi kiírásban az utolsó helyen végeztek. Pedig jó csapatról van szó, és most már az összeszokatlanság sem jelenthet hátrányt, az egy félév rutin helyzeti előnyt ad az újoncokkal szemben. Idén ősztől a Vaskapu is indít második csapatot a II. osztályban, a Vaskapu 2 a csapat korábbi játékosaiból és szimpatizánsaiból áll. Nem öregfiúk csapatról van szó, de nyilván okkal nem ők alkotják a Vaskapu első osztályú keretét. A Fegyencjárat – Vaskapu rangadó így viszont a II. osztályban is látható lesz. Két gólyacsapat is indul a bajnokságban: A BSE 37 és a Pasos Quema CF közül egyelőre az előbbi tűnik erősebbnek, de néhány forduló után majd okosabbak leszünk. Az e félévben nálunk Ersamus ösztöndíjjal nálunk tanuló hallgatókból álló The Killers csapatáról egyelőre semmit sem tudunk, a mini-bajnokságra nem kaptak meghívást. Valószínűleg őket is sújtja majd az erasmusos csapatokra jellemző kezdeti összeszokatlanság és a képzett kapus hiánya. De félvállról venni nem szabad őket sem.

Mindezek alapján, a személyes, szubjektív tippem a bajnokság végeredményére:

I. osztály
1. Vaskapu FC
2. Fegyencjárat
3. AS Iustum
4. Post Gólya United
5. Bíbortógás Fenevadak
6. Gradus

II. osztály
1. Budapest Rangers
2. BSE 37
3. Smasszer FC
4. Pasos Quema CF
5. The Killers
6. Vaskapu 2

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr483256729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.