A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Program: Szombathelyi nyári egyetem

2011. augusztus 10. - Ítélet

LÉVAY-NAGY KAROLINA

Amikor kiderült, hogy felvételt nyertem az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány által megrendezett Szombathelyi Nyári Egyetemre, majd kiugrottam a bőrömből. A július 3-22. között megrendezett 20. Sommerkolleg 24 magyar és 24 osztrák egyetemistának, főiskolai hallgatónak ad lehetőséget arra, hogy német, illetve magyar nyelvtudását fejlessze. A nyári egyetem érdekessége, hogy nemcsak az órákon van mód a nyelv gyakorlására, hanem a délutáni és hétvégi szabadprogramokon is élőben használhatják az egyetemisták a német és a magyar nyelvet.

A nyelvórák mellett lehetőségünk volt kirándulásokon (Burgenland, Kőszeg, Ják) részt venni, magyar és német nyelvű filmeket megnézni, előadásokat hallgatni, valamint sportolni. Számomra a legnagyobb élményt az jelentette, hogy közelebbről megismerhettem nyugati szomszédaink mentalitását, életfelfogását és kultúráját. Szobatársam, Isabella, egy osztrák lány volt, akivel hamar megtaláltam a közös hangot. Az első napokban még nehezebben ment a kommunikáció, a harmadik hét végére azonban levetkőztük gátlásainkat és egész jó kis beszélgetések alakultak ki kettőnk között. Felváltva használtuk a német és a magyar nyelvet. Megnyugtató volt az a tudat, hogyha nem jut eszembe egy szó németül, magyarul is elmondhatom, mert valószínűleg Isabella úgyis megért.

Az esték sem teltek unalmasan; a csapat felfedezte Szombathely szórakozóhelyeit is. Természetesen a bulik nem lettek volna teljesek Fluor Tomi Mizu című remekbeszabott dala nélkül. Az egyik osztrák egyetemista fiú, Andreas, rendkívül vállalkozó szellemű volt arra, hogy a magyar nyelv ékes szavaival tarkított dalszöveget megtanulja, így örömmel segédkeztünk neki ebben. A végeredmény önmagáért beszélt…

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy jövőre jelentkezzen a 21. Szombathelyi nyári egyetemre. Felejthetetlen élményben volt részem, sok barátot szereztem, életre szóló élményekkel gazdagodtam és nem utolsó sorban német tudásomat is fejleszthettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr803138668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.