A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Elmélkedő: Mi? Éretlenek?

2011. július 11. - Ítélet

SZABÓ KATA KAROLINA

A legtöbb kultúrában a felnőtté válás előtt a fiataloknak próbákat kell teljesíteniük. Ekkor bizonyítják be, hogy érettek és elég bölcsek ahhoz, hogy többet ne gyereknek hívják őket. Ma a modern kultúrában sokan az érettségit gondolják egy olyan próbatételnek, ami határt jelent a két világ között. Hiszen ahogy a nevében is rejtőzik ez a szó, éretté, nagykorúvá válunk. Ugyanakkor mégsem érezzük magunkat elég felnőttnek ekkor. Még mindig rengeteg kérdés motoszkál bennünk. Nem tudjuk mit is kezdjünk az életünkkel. Felvételizünk, majd az egyetemen kiderül, hogy nem is ez a nekünk való szakma. Elkezdünk dolgozni, végül az egyetemen kötünk ki újra. Nem könnyű felnőtté válni, felelősséget vállalni, megtervezni az életünket. Nem értjük mit is csinálunk itt. Mi a küldetésünk a világban. Egyáltalán van?

Amióta egyetemre járok, még inkább kitágult a világ, értem az összefüggéseket. Haladok valamerre, bár nem tudom pontosan, hogy merre, de az irány adott. Persze nem könnyű az egyetem. Az állandó vizsgák, az a rengeteg paragrafus, a szerződések, törvények tömkelege. Mégis amikor ott ülök egy előadáson vagy épp gyakorlaton, és hallok egy olyan mondatot, gondolatot, ami megfog. Hogy hallok egy olyan jogi vagy akár életbölcsességet, ami egész életre szól, erőt ad, sosem felejtem el. Ilyenkor mindig rádöbbenek, arra, hogy ez az, amiért itt vagyok az órán, az egyetemen, a világon.  

Az érettségivel éretté válunk arra, hogy elkezdjük a felnőtté válást. Talán még az egyetemen sem leszünk elég „nagyok” az élethez. Talán sosem növünk fel. Talán nem is kell. De az egyetem alatt szerzett élmények, a fiatalságunk elkísérnek minket életünk végéig. Mi vagyunk a jövő és tőlünk függ, hogyan alakítjuk, milyenné tesszük. 

„Az igazi ifjúság az egyetemeken, a laboratóriumokban, a könyvtárakban van. Ez a dolgozó ifjúság fogja meghozni a holnapot…”

(Émile Zola)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://itelet-pazmany.blog.hu/api/trackback/id/tr93056311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.