A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

Az atomizáció és a társadalmi közönyösség tetőfoka – egy halott férfi hátborzongató utazása a 17-es villamoson

2018. február 21. - Ítélet

SZŰCS ANDRÁS

Hat és fél órán keresztül utazott holtan a 17-es villamoson az a 73 éves nyugdíjas férfi, akinek 2018. február 7-én reggel, nem sokkal a felszállás után, váratlanul megállt a szíve. Ez idő alatt – egészen konkrétan tehát a hétköznapi csúcsforgalom rohanó pillanatai közepette – egyetlen utas sem intézkedett, senki sem gondolta úgy, hogy tennie kéne valamit a meglehetősen sápadtan, mozdulatlanul üldögélő öregúr érdekében.

17-es_villamos.jpg

Az Érdről a Déli pályaudvarig tartó vonatozást követően Szabó Jánosnak mindössze két megállót kellett volna utaznia a 17-es villamossal munkahelyéig, de a gyors halál miatt odáig már nem juthatott el.

A gyászoló özvegy, aki az esetről beszámolt a Borsnak[1], a következőket mondta:

– Aznap reggel minden ugyanúgy indult, ahogy szokott. János szokás szerint frissen borotváltan, rendesen felöltözve indult munkába. A férjem nyugdíjasként dolgozott a Szerencsejáték Rt.-nél. Érden élünk, Jani mindennap vonattal utazott fel Budapestre.

Elgondolkozhatunk azon, érdemes-e moralizálni ezen ügy apropóján a társadalmi közönyösség és atomizáció közösségi és egyéni szintű jól-létet sértő következményeiről, vagyis arról, hogy mennyire eltávolodtunk egymástól, mi, emberek. Ez esetben szerintem moralizálni kell is, meg nem is.

„Kertészkedem mélán, nyugodtan,

A fák sebeit kötözöm;

Halotti ének csap fülembe...

Eh, nékem ahhoz mi közöm!

Nem volt rokon, jó ismerős sem;

Kit érdekel a más sebe?

Elég egy szívnek a magáé,

Elég, csak azt köthesse be.

 

Közönyös a világ... az élet

Egy összezsúfolt táncterem,

Sürög-forog, jő-megy a népség

Be és ki, szűnes-szüntelen.

És a jövőket, távozókat

Ki győzné mind köszönteni!

Nagy részvétel, ha némelyikünk

Az ismerőst... megismeri.

 

Közönyös a világ... az ember

Önző, falékony húsdarab,

Mikép a hernyó, telhetetlen,

Mindég előre mász s - harap.

S ha elsöpört egy ivadékot

Ama vén kertész, a halál,

Más kél megint, ha nem rosszabb, de

Nem is jobb a tavalyinál.”[2]

Arany János 1851-ben írott versének, a Kertben című költeménynek az utolsó három versszaka pontosan rámutat a probléma gyökerére: „Kit érdekel a más sebe? Elég egy szívnek a magáé, Elég, csak azt köthesse be”; „Sürög-forog, jő-megy a népség”. Vagyis megvan a saját bajunk is, de még ha van is kapacitásunk a minket körülvevő emberek sanyarúságainak észlelésére, esetleg enyhítésére, időhiány miatt gyakorta inkább nem veszünk tudomást a dologról.

Budapest belvárosában sétálva számtalanszor elmegyünk fejtetőig betakarózott hajléktalanok mellett, akiket – ha feléjük csak egy szempillantás erejéig tekintünk – alvó embereknek gondolunk. De mi van akkor, ha nem élnek már? Lehet, hogy éppen egy haldokló vagy éppenséggel már órákkal korábban elhunyt személyt mellőzünk el. Terhel minket erkölcsi felelősség? Aligha. Hiszen a látványt már „megszoktuk”, s tudjuk, hogy egymagunk nem tudunk mindenkin segíteni. És egyébként is, ügyes-bajos dolgaink körül járnak gondolataink.

A villamoson történtekkel kapcsolatban azt gondolom, hogy az utasok reakciója teljesen érthető. Ablaknak dőlt, lehunyt szemű embert nem szoktunk felébreszteni. De az, hogy az egyik legforgalmasabb budapesti villamosjárat vezetője, aki többször is végigsétált az egyik vezetőfülkéből a másikba, nem vesz tudomást egy órák óta mozdulatlan utasról, már kevésbé védhető.

a_17-es_villamos_napi_forgalma.png

A 17-es villamos Budapest egyik legforgalmasabb járata.[1]

Persze a BKV is megszólalt az ügy kapcsán. A Borsnak a következőt írták:

– A villamos vezetője hátrament, majd intézkedést kért. Mivel ezelőtt senki nem jelzett, pontosan nem tudjuk, mikor hunyt el az érintett. Egyébként a szerelvény végállomásra érkezésekor a leszálló utasokkal egyidejűleg a felszállás is megkezdődik, a járművezetőnek ilyenkor nincs olyan kötelezettsége és lehetősége sem mindig, hogy egy esetleg alvó utast felébresszen. A következő indulásig a járművezető a végállomáson rendszerint vagy a tartózkodó helyiségben vagy a vezetőfülkében vár.

Akárhogyan is vélekedünk az ügyről, akár látunk benne az érintetteket terhelő erkölcsi felelősséget, akár nem, az kétségtelen, hogy atomizálódott társadalomban élünk. Arany János óta minimum, de most, az „okostelefon-kultúra” éveiben még inkább. Érdemes tudatosítanunk ezt magunkban, s tenni azért, hogy a normális, természetes emberi kapcsolatok és viszonyok ne szenvedjenek emiatt kijavíthatatlan csorbát.

[1] Forrás: http://kozlekedesiklub.blog.hu/2017/03/09/hol_fejlesszunk_villamost_budapesten.

[1] http://www.borsonline.hu/aktualis/hat-es-fel-orat-villamosozott-a-halott-janos/148245

[2] http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/arany/kertben.htm

Világsztárok az ország legnagyobb egyetemi fesztiválján – EFOTT 2018

MÁTÉ LAURA

Az elmúlt években az EFOTT sikerei egyre inkább felfelé íveltek, ami alatt szépen lassan kinőtte magát a nagyobb fesztiválok szintjére, megtartva mind e közben az egyetemista barát jegyárakat, ami nem kevéssé teszi vonzóvá, az egyébként is évről-évre színvonalasabb programokat felvonultató fesztivált.

 efott_2018_logo.png

Egyenlőre alig néhány fellepő nevét hozták nyilvánosságra a szervezők, a fesztivál hivatalos oldalán, de már a kevéske kis ízelítőből is érezhetjük, hogy az idei EFOTT remek választás lesz azoknak a fiataloknak, akik bulizva akarják kiereszteni a vizsgák okozta fáradt gőzt, júliusban.

Hogy csak néhány hazai nevet említsünk, melyekről egészen biztosan mindenkinek eszébe jut egy-egy emlékezetes bulizás emléke: punnany massifFish!, Leander Kills, Metzker Viktória.

Ha ezek nem lennének igazán motiválóak, akkor az eddig bejelentett két külföldi előadó biztosan, amelyek pedig nem kisebb nevek, mint John Newman, és Jessie J.

john_newman_efott.jpg

Newman híres klasszikusa, a „Love Me Again” bizonyára mindenkinek a fülében cseng, akárcsak a „Cheating”, vagy a „Come And Get It”, melyek garantáltan megalapozzák minden igazi buli alaphangulatát.

Jessie J hazánkban először az EFOTT színpadán lép majd fel; nevéhez olyan dalok fűződnek, mint „Bang Bang” Ariana Grande-vel és Nicki Minajjal, a „Price Tag”, a „Flashlight”, vagy a „Domino”. A Grammy díjra is jelölt díva meghívása nagy dobás volt a szervezők részéről; Maszlavér Gábor fesztiváligazgató azt nyilatkozta: „Talán nem esem túlzásba, ha azt mondom, hogy ekkora popdíva, mint Jessie J, még nem érkezett a fesztiválra, és mi magunk is izgatottan várjuk őt a nagyszínpadra. Jelenleg zajlik a fellépők listájának véglegesítése, a közösségi oldalakon hétről-hétre publikáljuk a már biztos neveket, ezzel párhuzamosan pedig nagy erőkkel szervezzük a színes nappali, elsősorban sport, kulturális és turisztikai programokat”.

 jessie_j_efott_link_3.png

A zenei programok mellett, - a megszokottakhoz hűen - a szervezők továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a különböző - évről-évre bővülő - napközbeni programok szervezésére is, így a sport, a gasztronómia és a kultúra területén is.

Nyár, strand, zene, változatos programok, gasztronómia; minden, ami egy igazi buli kelléke, elérhető az EFOTT-on, mely idén is a Velencei-tónál kerül majd megrendezésre, július 10-16. között!

EFOTT, csak szabadon…

 

További információk: http://efott.hu/info/

A piac és az állam az ember szolgálatában

ANTAL BÁLINT

     Lebilincselő közgazdaságtani konferenciát tartott a fenti címmel a Heller Farkas Közgazdaságtudományi Intézet november 23-án egyetemünkön. A Szent II. János Pál Pápa teremben megrendezett, 10-16 óráig tartó program keretében aktuális gazdasági és társadalmi kérdéseket elemeztek a katolikus egyház tanításának tükrében. A konferencián tíz szakértő tanár tartott egyenként húsz perces előadásokat, melyek egyszerre voltak érdekesek és tanulságosak.

1.jpg

     Szabó István dékán úr köszöntőjével 10 órakor kezdetét vette a konferencia első része, „A piac az ember szolgálatában (?)”. Elsőként Kránitz Mihály dékán úr tartott előadást „Jézus és a pénz. Gazdasági ügyek az evangéliumban” címmel. Az előadás tanulsága, hogy bár Jézus figyelembe veszi az anyagi összetevőt, mindig a személy javát helyezi előtérbe. Ezt követően Botos Katalin professzor emerita beszélt a „Morális alapú közgazdaságtanról”, melyben a közgazdaságtan és a pénzügyi rendszer felülvizsgálata, újragondolása mellett érvelt. Katona Klára egyetemi docens „A pénzügyi közvetítőrendszer gazdasági hatásának vizsgálata az Egyház tanításának szemszögéből” című előadásában az erkölcsi szempontot hangsúlyozta, hiszen a gazdaság végső célja az ember fejlődésének szolgálata. Schlett András egyetemi docens témaköre, a „Személy és gazdaság. Megjegyzések a gazdasági élet kulturális összefüggéseiről” a rendkívüli gazdasági fejlődés emberre gyakorolt romboló hatását tárta elénk.  A modern ember méltóságtudata háttérbe szorult, mivel az egyén igényei pusztán a birtoklásra és fogyasztásra redukálódtak. „A pápai enciklikák gazdasági tanítása a Rerum Novarumtól a Laudato Si-ig” címmel Kőrösi István egyetemi docens a pápai enciklikák üzenetein keresztül azt elemezte, hogyan fejlődött a keresztény gazdasági szemlélet. A konferencia első plenáris ülését vita zárta le, majd ebédszünet következett.

3.jpg

     A második plenáris ülés fél kettőkor kezdődött, ennek témája „Az állam az ember szolgálatában (?)” volt.  Szalai Ákos egyetemi docens „A kormányzati kudarcok modellje - a Társadalmi Tanítás vakfoltja?” címmel tartott előadást, melyben az Egyház tanítását szembeállította a közgazdaságtan kormányzati kudarcok modelljével. Schanda Balázs egyetemi tanár „Az állam a közjó szolgálatában” című előadásában megállapította, hogy az állam célja a közjó előmozdítása, melynek szolgálata minden polgár feladata. Horkay Hörcher Ferenc egyetemi tanár tárgyköre a „Szubszidiaritás, önkormányzás és az egyéni felelősség elve” volt: kijelentette, hogy a katolikus tanítás szerint az egyén és a közösség nem ellentétes elemek, hanem nagyon is feltételezik egymást. Balázs Zoltán egyetemi tanár előadása az „Elhatárolások: egyház és hit versus állam, társadalom, politika a modern pápai enciklikákban” címet viselte. Itt az egyháznak a modern világgal való kapcsolata vált elemzés tárgyává. Az utolsó előadó, Mike Károly egyetemi docens témája „Az ökológia, mint erkölcsi giccs, és mint prudens kormányzás” volt. Eszerint az erkölcsi giccs bár felajzhat hasznos érzelmeket, nem ad valódi erkölcsi eligazítást, sőt veszélyeket rejt magában azzal, hogy „környezetbarát” döntési alternatíváknak indokolatlanul nagy értéket tulajdonít. Az előadások sorozatát vita követte, majd Katona Klára tanárnő zárszavával véget ért a program.

     Az esemény igen jól sikerült, sok hallgatót vonzott, akik figyelmesen hallgatták az előadásokat. A konferencia mottójául II. János Pál Centensimus Annus című enciklikájának részlete szolgált:

”...az emberek együttélésének nem célja sem az állam, sem a piac, hanem az ember önmagában olyan páratlan értékkel bír, akit az államnak és a piacnak is szolgálnia kell.”

Arsboni Karrier Fesztivál - Remek lehetőségek tárháza

20369775_265276507210825_7773015097006767149_o.jpg

PÉCZKA LÁSZLÓ

2017. november 7-én vette kezdetét az Arsboni által szervezett háromnapos (november 7- 9) Karrier Fesztivál, amely rendkívül színes palettát mutat be jogászoknak és joghallgatóknak. A mai napon délelőtt tíz óra és délután fél négy között három Safary-n vehettek részt az érdeklődők. Bemutatkozott az Ernst & Young csapata, a Jalsovszky, valamint a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda. Az Ítélet szerkesztői, Mihály Kristóf és jómagam a mai nap folyamán két Safary-n vettek részt. Kristóf az Ernst & Young Hungary programján, míg én a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda előadásán lehettem jelen. Ezekről az eseményekről olvashatjátok beszámolóinkat. 

Az Arsboni Karrier Fesztivál keretein belül az Ernst & Young Hungary által tartott programon megtudhattuk, milyen egy hatékony, elsősorban könyvvizsgálással, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadással foglalkozó nemzetközi vállalat működése.

Nem csupán a karrierépítés és a versenyképes jövedelem tekintetében előnyös az említett cégnél való elhelyezkedés és munkálkodás, hanem azért is, mert a saját szakmai motivációk által vezérelt dolgozók folyamatos egyéni fejlődésére is hangsúlyt fektetnek oly módon, hogy számos lehetséges eszközt biztosítanak arra a célra, hogy a munkában ki lehessen teljesedni, s a feladatokat a lehető legtökéletesebben végre lehessen hajtani. Kiemelt jelentőségű, hogy a még kezdő, alacsonyabb beosztású dolgozók véleményét, meglátásaikat is kikérik, számításba veszik, s azon kívül, hogy az ebből fakadó kreatív gondolkodás díjazásra kerül, olyan közösséget és „légkört” teremtenek meg, hogy a ranglétrából fakadó alá-, fölérendeltség éles elhatárolása nem érzékelhető, ennélfogva az összehangolt csapatmunka gyümölcsöző eredményeket hoz.

Mindig szívesen várják a tehetséges jogász, illetőleg közgazdász végzettséggel rendelkezők jelentkezését a betöltetlen munkaterületekre. Jogászok esetében nem kizárólag pénzügyi jog, de munka- és polgári jog iránt elkötelezetteket is készséggel várnak. Az EY célja - a minden vállalkozás által szem előtt tartott profitmaximalizálás mellett - az, hogy globális jelenlétüket arra is felhasználják, hogy ösztönözzék a párbeszédet a nemzetgazdaságok és a tőkepiacok előtt álló legnagyobb mindenkori kihívásokról. Végezetül mottójukban summázható célkitűzésük: Building a better working world. Hiszen ha a gazdaság jobban működik, az egész világ jobban működik. (Mihály Kristóf)

A délután folyamán a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda Safary eseménye rendkívüli érdekességeket tartogatott a résztvevőknek. Alapjában véve az iroda elhelyezkedése is impozáns, hiszen a Bank Centerben található, de ez mellett az iroda munkatársainak kisugárzása is pozitívumként értékelhető.

Szakterületeket illetően a fő hangsúly a közbeszerzési jogon van, de széleskörű ügyfélkörük révén polgári jogi és pénzügyi jogi profillal is rendelkeznek. Az előadáson bemutatásra került az iroda felépítése, belső működése, karrierlehetőségei is. A jelenleg csaknem negyven főt számláló irodában fegyelmezetten zajlik a munka. Minden munkatárs szakterületének megfelelően van beosztva feladatokkal, ezáltal professzionális lehetőség nyílik a fejlődésre. Szakmai képzésekkel, jogi angol oktatással igyekeznek a munkatársak tudását mélyíteni, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban szolgálják ki ügyfélkörüket.

Karrierlehetőség szempontjából a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda remek választás joghallgató gyakornokok és pályakezdő jogászok számára. A jelentkezési lehetőség nyitott, mind gyakornokoknak, mind pályakezdőknek.

Hogy mit tartogat számotokra a következő két nap? Többek között bemutatkozik a KPMG, szó lesz az ügyvédi pálya jövőjéről, megtudhatjátok, hogy milyen jogászként szerepelni a kamera előtt és bepillantást nyerhettek az IT-projektek és a jog metszéspontjaiba is. Ez csupán néhány program az Arsboni Karrierfesztivál szervezésében.  További részletek, regisztráció az Arsboni felületén látható (http://karrier.arsboni.hu/). Ne hagyjátok ki, remek lehetőség!

Képforrás: Arsboni Karrier

A felsőoktatáshoz vezető ösvény újabb zsákutcája

MÁTÉ LAURA

Mi, - az Egyetem hallgatói - még azon szerencsésebbek közé tartozunk, akik egyébként is nehéz felvételijét, még nem nehezítette tovább nyelvi elő követelmény. Nem ritka esetek egyike, hogy néhány év erejéig diplomák százai maradnak az egyetemeken, nyelvvizsga meglétének hiánya miatt, de egyenlőre a felsőoktatási intézménybe történő bejutásnak ez utóbbi egyébként nem akadálya. Az emeltszintű érettségi követelmény bevezetését követően, egy korábban előterjesztett javaslat értelmében, azonban 2020-tól ez változhat.

a_felsooktatashoz_vezeto_osveny_cikkhez.jpg

Egy nem régiben előterjesztett kormányrendelet alapján, 2020-tól már csak azok a hallgatók lennének felvehetőek felsőoktatási intézménybe, akik legalább középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgával, vagy ezzel egyenértékű, emelt szintű érettségivel rendelkeznek, idegen nyelvből.

Bizonyára sokan szembesültünk középiskolai tanulmányaink során azzal, hogy a nyelvoktatás színvonala sajnos ritkán, vagy egyáltalán nem ütötte meg a középfokú nyelvvizsgához elégséges szintet, és többen magántanárt, vagy nyelvtanfolyamot kényszerültünk fizetni.

A fentitek tudatában, többen szkeptikusan állnak e feltétel rövid időn belül történő bevezetéséhez; az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított a kormányrendelet bevezetése kapcsán.

Székely László, a bekért adatok alapján arra a megállapításra jutott, hogy az új szabályozást elkészítő szaktárca, az idegen nyelvi követelmény meghatározása során nem vette figyelembe, hogy az iskolák idegennyelv-oktatása nincs kellően megteremtve a feltételrendszer megvalósításához, ráadásul az ehhez szükséges felkészülési idő sincsen biztosítva.

Az ombudsman rámutatott, hogy személyi és tárgyi feltételek biztosítása egyaránt szükséges ahhoz, hogy az iskolai tanterv keretein belül meg tudjon valósulni az előírt feltétel teljesülése; jelenleg azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a tanulók mindössze 7,5%-a tesz középfokú nyelvvizsgával egyenértékű, sikeres emeltszintű nyelvi érettségit.

Az átfogó vizsgálatok eredményeként, az alapjogi biztos javasolta az emberi erőforrások miniszterének, hogy az új rendelet hatályba lépésére állapítson meg egy olyan másik időpontot, amellyel figyelembe veszi a szükséges felkészülési időt; beleértve a szakmai, a személyi és a tárgyi feltételek megteremtését. Ez utóbbi megvalósulása érdekében, azt is kérte, hogy mérjék fel az iskolák jelenlegi tárgyi feltételrendszerét, és a felmérések alapján tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy a középfokú nyelvtudás szintjét minél hatékonyabban el tudják sajátítani a tanulók.

Természetesen belátható, hogy a rendelet kezdeményezésének kiinduló pontja alapvetőleg jó, ha csak arra gondolunk, hogy éves szinten mennyi diplomás nem kapja meg oklevelét a nyelvvizsga bizonyítvány hiányában, azonban azt is látni kell, hogy a kormányrendeletben megfogalmazott jogalkotói parancs hatékony érvényesüléséhez, a művelődéshez való alapvető jog sérelme nélkül további intézkedések megtétele szükséges, ezért könnyen egyet lehet érteni az ombudsmani fellépés helytállóságával.

Börtönmúzeum – tárlat a bűnmegelőzéshez

MÁTÉ LAURA

2007. március 06-án nyitotta meg kapuit a Magyar Büntetés-végrehajtás Múzeuma, Sátoraljaújhelyen, amely remek képet ad a büntetés-végrehajtás kialakulásáról, egészen napjainkig, ráadásul a bűnmegelőzés területén is fontos szerepet játszik.

bortonmuzeum_cikkhez2.jpg

Ha Sátoraljaújhelyen járunk kihagyhatatlan élmény a Börtönmúzeum meglátogatása. Az egykori - Czigler Győző műépítész tervezte - Törvényszéki Palota és fogház, ma Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön ad otthont a múzeumnak, mely a szabadságvesztés büntetésének fejlődés története, valamint a magyar büntetés-végrehajtás szervezeti működése, és jelenlegi formája mellett más jellegű büntetéseket is bemutat; mint a megtorló, testcsonkító- és halálbüntetések.

A tárlatot a helyi önkormányzattal együttműködve hozták létre, és működtetik, annak érdekében, hogy a BV történeti és szakmai fejlődését bemutató, átfogó kép megfelelő bűnmegelőző eszközként szolgáljon főként a fiataloknak. Ennek érdekében a város iskolái gyakran keresik meg a múzeum szakembereit prevenciós előadások tartása végett; megjelentek továbbá a Múzeumok éjszakáján, a Kőbányai Rendvédelmi Napon, sőt a Sziget Fesztiválon is, annak érdekében, hogy a fiatal célközönséget is hatékony elérhessék.

bortonmuzeum_cikkhez1.jpg

A kisebb gyerekeket sem hagyja figyelmen kívül a múzeum pedagógiája, ezért számukra játékos fejtörők formájában igyekszik átadni a tárlaton megszerezhető ismereteket.

A körsétával bejárható állandó kiállítások 3 csoportra bonthatók. Egy részt prezentálni kívánja a régi korok kegyetlen büntetéseit, és azt a fejlődési utat, amelyet a büntetés-végrehajtás bejárt, még eljutott a mai szabadságvesztéshez, mint fő büntetés. A tárlat második része a szervezet történetét, valamint működését ismerteti, bemutatva a börtönök jelenlegi kinézetét, formáját is. Végül pedig plusz része a kiállításnak a II. Világháború idején lezajlott, úgy nevezett 1944-es Sátoraljaújhelyi börtönlázadás bemutatása.

Mivel a kiállítás a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön épületében található, ezért a rabok képzésében, valamint munkáltatásában is fontos szerepet játszik a Múzeum.

Megszervezett kerámia tanfolyamok keretében a fogvatartottak megtanulhatták a képzőművészet alapjait, az általuk készített kerámia ajándéktárgyakat meg is lehet vásárolni a Múzeum ajándékboltjában. Lényeges szerepük volt továbbá magában a Múzeum létrehozásában is; a rabok számára szervezett informatikai szakképzés során elsajátíthatták a szükséges tudást, mely alapján a tárlat nagy mennyiségű anyagát digitalizálták; az ide látogató kutatók munkáját ez nagymértékben segíti.

A kiállítás egy részről a prevenció egyik sikeres eszköze, másrészről pedig az oktatásban is fontos szerepet van, legyen szó egy laikus, vagy akár egy szakmabeli látogatóról.

EFOTT 2017 – az elérhető fesztivál, ami igazán Nekünk szól

MÁTÉ LAURA

Az idei EFOTT 2017. július 11-17. között került megrendezésre, az utóbbi évekhez hasonlóan a csodás Velencei-tó partján, melynek házigazdája ezúttal, az idén 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem volt. Egy jó fesztivál kapcsán eszünkbe juthat a strandolás, a zene, a koncert, a hajnalig tartó szüntelen bulizás, az izgalmas programok és a gasztronómiai élvezetek. Aki ezeket várja el egy fesztiváltól, még hozzá elérhető áron, az bizonyára nem csalódott az idei EFOTT fesztiválban.

19642548_10156269154673368_8174176530460809217_n.jpg

A 6 napos rendezvény megannyi kulturális, valamint sport programot, illetve minőségi koncert élményt, és a fesztiválokhoz képest elérhetőbb árakat ígért, melyet úgy hiszem sikerült is teljesítenie.

Személyesen a szombati napon látogattam ki az EFOTT-ra, amikor is nagy örömömre a Hurts volt az esti külföldi sztár fellépő. Habár estére az időjárás nem kedvezett azoknak, akik nem ittak meg kellő mennyiségű alkoholt, ahhoz hogy ne vegyék észre, az időjárás lassan mindössze 12 fokhoz közelített, - ami igazán kiszúrás egy júliusi nap tekintetében – ennek ellenére azt kell, hogy mondjam, a koncert élmény elfeledtette velem a hideget; minőségi és igazán hatásos élményben volt részem. Ahogy körbe néztem a hatalmas tömegben, világosan láttam, hogy mások is osztják a véleményem. A könnyes szemek, az örömteli sikolyok összehoztak minket; habár sokan érkeztünk különböző városból, még is kicsit egy ritmus vert a szívünk. Úgy hiszem egy fesztivál esetében talán ez az egyik legfontosabb cél, amit elérhetnek a rendezvény szervezői.

20140074_10156269153588368_5581205524227966489_n.jpg

Kiemelendő, hogy a napközbeni programok sem maradtak el az esti buli hangulathoz képest.

A megannyi civil szerveződés, és egyéb szervezetek kitelepülése, melyek számtalan program lehetőséget nyújtottak az odalátogató fiataloknak, - melyek egy úttal betekintést adtak az egyes szervezetek működésébe is - igazán remek ötlet és nagyon hasznosnak találom. Mind azon által, pedig néhány feladat igazán megmosolyogtató volt; valóban sikerült a kellemeset a hasznossal összehozni, ez ismét egy plusz pont volt.

A nappali színes kavalkád, és a számtalan program lehetőség estefelé fokozatosan átalakult a jól ismert fesztivál hangulattá. Lassan elindultak a világító óriás körhinták, több színpadon felcsendültek az esti fellépők dallamai, valamint a számtalan DJ keverte zenék, a legkülönbözőbb stílusokban, amik biztosították a hajnalig tartó szüntelen bulizást.

20170715_214851.jpg

Ha a kedvezőbb árakat szeretném kiemelni, mindenképpen meg kell említenem a Lidl valamint a Rossmann kitelepülését, ami szintén egy meglehetősen pozitív ötlet volt, hiszen a megszokott árakon is lehetősége nyílt a fiataloknak arra, hogy étkezhessenek. Kifejezetten hangulatosnak éreztem, hogy leülhettünk a megvásárolt étellel, itallal a Velencei-tó partjára, és a napközben még kellemes napsütés mellett elfogyaszthattuk. Természetesen, ha valaki a jól megszokott fesztiválos street food-okra vágyott, arra is akadt bőven lehetősége, ráadásul az sem a legmagasabb árakon, hiszen például egy nagyobb doboz tésztás ételt már 1000 forintos áron el lehetett érni, ami egy hasonlóan nagy, több napos rendezvény esetében mindenképpen a kivételesen olcsóbb kategóriába sorolható.

efott_4nap_pozsonyi_090.jpg

Összességében azt kell, mondjam, hogy a várt fesztivál életérzés nem maradt el, ráadásul a többi nagy fesztivállal ellentétben, valóban a magyar fiatalokat is megcélzó, egyetemisták pénztárcáját kímélő módon élhettem át, melyet pusztán a kellemetlenebb nyári időjárás ronthatott el. Ez természetesen nem írható a szervezők számlájára, így a lényegében kellemes élményektől felindulva, azt kell mondanom, aki még nem tette meg, a következő alkalommal látogasson ki, kortól, nemtől függetlenül. Jövőre ugyan itt!

Ösztöndíjas program a Parlamentben

Az Országgyűlés Elnöke minden évben pályázatot hirdet egyetemista illetve főiskolás hallgatók részére az Országgyűlés Hivatala ösztöndíjas programjában való részvételre.

alakulo_ules.jpg

Tekintettel arra, hogy érdeklődöm a politika, az alkotmányjog, illetve a közigazgatási jog iránt, úgy gondoltam, hogy mindenképpen megpályázom. Kétfordulós válogatás alapján három másik Pázmányos évfolyamtársammal felvételt nyertünk. Első körben el kellett küldenünk motivációs levelünket, önéletrajzunkat, egy szaktanári ajánlást, illetve tanulmányi eredményeinket. 100 jelentkezőből 25-en lettünk behívva szóbeli meghallgatásra. Ez elég „izgalmasnak” bizonyult, ugyanis egy körülbelül 16 fős szakmai bizottság előtt kellett bemutatkoznunk, illetve számot adni alkotmányjog tudásunkról és rátermettségünkről. Végül összesen 15-en vettünk részt a gyakorlaton, leginkább joghallgatók (a Pázmányról, az Elte-ről, illetve a Debreceni-, Miskolci-, győri Széchényi István Egyetemről), de a nemzetközi tanulmányok szak is képviseltette magát.

A program rendkívül érdekesnek és sokszínűnek bizonyult, hiszen komplex képet kaphattunk a Parlament működéséről, az Országgyűlés Hivatalának szervezetéről, illetve olyan információkkal és tapasztalatokkal gazdagodtunk, amelyeket nem lehet tankönyvekből megszerezni.

Októbertől decemberig a Külügyi Igazgatóság, Sajtóiroda, Törvényhozási Igazgatóság, Gazdasági és Működtetési Igazgatóság, Közgyűjteményi-és Közművelődési Igazgatóság munkatársai tartottak rövid előadásokat. Ezen kívül a Fidesz, KDNP, Jobbik és MSZP képviselőcsoportok hivatalait látogattuk meg. Egytől egyig kedvesen fogadtak minket és bemutatták munkájukat, illetve készségesen válaszoltak kérdéseinkre. Nekem a legjobban a Törvényalkotási Bizottság ülése nyerte el tetszésemet, ahova szintén bebocsátást nyertünk.

November folyamán volt egy tanulmányi kirándulás Egerbe, ahol Habis László polgármester úr fogadta a csoportot. A városnézésen és előadásokon kívül természetesen lehetőség nyílt kötetlen programra is, hiszen mégiscsak egyetemisták vagyunk…

Vizsgaidőszakban a program szünetelt, majd februárban szakmai gyakorlatot végeztünk egy általunk választott részlegben. Igyekeztek mindenkinek figyelembe venni a kívánságát, de természetesen mindenki ugyanazokat a helyeket jelölte meg elsőnek, így néhányan csalódottak voltak, hogy nem a megjelölt részlegbe jutottak be. Ennek ellenére úgy gondolom hasznos és tartalmas napokat töltöttünk el. Külön élmény volt, hogy beülhettünk a plenáris ülésekre. Az első két ülésnap rendkívül izgalmasnak bizonyult. Február 20-án a Miniszterelnök napirend előtti felszólalását, a frakciók reagálását, majd a miniszterelnöki viszontválaszt hallgathattuk meg. Február 21-én pedig tanúi lehettünk a titkos szavazás menetének, illetve Bándi Gyula tanár úr ombudsman helyettesi kinevezésének. A március hónapban intézménylátogatások sora következett, melyek szintén érdekfeszítőek voltak. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát, a Miniszterelnökséget, az Állami Számvevőszéket, az Alkotmánybíróságot, továbbá a Köztársasági Elnök Hivatalát volt szerencsénk meglátogatni. Nekem legjobban az Alkotmánybíróság tetszett, ahol Sulyok Tamás elnök úr fogadta a csapatot, illetve a Köztársasági Elnök Hivatala, ahol a szakmai előadás mellett a Sándor palotát is bejárhattuk a főmérnök úr vezetésével.

Mindezen felül egy nagyon összetartó társaság alakult ki, a program ideje alatt is szerveztünk közös találkozókat és szerintem a későbbiekben is fogjuk tartani a kapcsolatot. Ritkaság, hogy nem volt egyetemek szerinti klikkesedés a résztvevők között, hanem mindenki teljes jogú tagja volt a csapatnak, senki sem volt kirekesztve.

Tekintettel arra, hogy belépőkártyát kaptunk, bármikor bemehettünk a Parlamentbe, tehát ha volt egy izgalmasabb ülés, akkor élőben figyelhettük a történéseket. Számomra az is nagyon érdekes és élményteli volt, hogy azokkal a politikusokkal, akiket eddig csak a tévéből vagy plakátokról ismertem, egy liftben utazhattam, egy menzán ehettem, néhánnyal beszélgetésbe is elegyedtünk és adott esetben teljesen más véleményem lett róluk, mint amikor egy nyilatkozatukat hallgattam. A szakmai stáb  igen segítőkész volt, koordinátorunkhoz is bármikor bizalommal fordulhattunk.

Összességében nagyon örülök, hogy nem hagytam ki ezt a remek lehetőséget és bíztatok mindenkit, hogy pályázzon, amennyiben jövőre is meghirdetésre kerül a program! Ha bárkinek kérdése merülne fel, keressen fel nyugodtan és nagyon szívesen válaszolok.

Merrikin Gina

Koncertajánló

Szilágyi Ildikó

Cigarettes After Sex a nyár közepén, pontosabban július 19.-én lép majd színpadra az A38 fedélzetén. De kiket is takar ez a füstös zenekar?

Az elképesztő ambient pop zenéjéről elhíresült zenekar még 2008.-ben alakult meg El Paso-ban. Négy évvel ezután 2012.-ben adták ki első munkájukat egy EP formájában. Aminek a nevét nemes egyszerűséggel csak ‘I’.-nek kereszteltek el. A hosszú évekig gyakorlatilag a kutyát sem érdeklő zenekar számait a YouTube egyszer csak valamiért hevesen kezdte futtatni a gyanútlan videószörfölőkre Ma már New Yorkban tevékenykedő amerikai formáció nyugodt szívvel világsztárnak nevezhető.

Azóta is folyamatosan dolgoznak új anyagaikon és szüntelen koncerteznek. 2015-ben még megjelent két single lemezük az ‘Affection’ és egy REO Speedwagon cover dal a ‘Keep on Loving You’. A következő évben még mindig nem jelent meg lemezük, viszont egy újabb daluk a K látott napvilágot. Az idei évet viszont tekinthetjük fordulópontnak a zenekar rövid történetében megjelent az ‘Apocalypse’ című számuk, ami rögtön a rajongók kedvencévé vált. Továbbá az első albumuk is elkészült, ami a banda nevét mégpedig, hogy Cigarettes After Sex. A lemez idén kerül először bemutatásra a nagyközönség előtt, de maga az album már elérhető, így a koncertig  kellően (be)hangolódhatunk már.

Zenéjükről elmondható, hogy egy belassult, kortalan, nemtelen, nosztalgikus és szemlélődő, puhán és csendesen szétfolyó popzene, amelynek a cigarettához hasonlóan izzó szenvedélyű, egészen különös hangulata van.  Greg dalainak keserédes nosztalgiája saját gyermekkorában gyökeredzik. Többek között a Rolling Stone-nak is nyilatkozott, saját felnövésével arányosan fedezte fel a gyermekkorában hallott dalokban megbúvó értékeket, és ezt formálja saját képére. Azt is elmondta, hogy zenéire nagy hatással voltak a francia énekes és dalszövegíró Françoise Hardy és a jazz koronázatlan királya Miles Davis is.

Most első ízben lépnek fel Magyarországon, és adnak felejthetetlen koncertet számunkra. A teljes nagylemezt is hallhatjuk, amit teljes zenekari kísérettel mutatnak majd be a hazai közönségnek egy meghitt, minden értelemben emberközeli klubkoncert keretein belül.

 

Bővebb infó: https://www.a38.hu/hu/program/cigarettes-after-sex-us

EFOTT 2017 - ajánló

MÁTÉ LAURA

A nyár folyamán évről évre több fesztivál kerül megrendezésre, amelyen a hallgatók kifújhatják a vizsgák alatti fáradt gőzt, habár a legtöbb fesztivál esetében igaz, hogy az év folyamán komoly spórolásba érdemes kezdeni, ha el akarunk jutni egyre, vagy akár többre is, lévén a napijegy, vagy a heti bérlet ára önmagában is magas, nem beszélve az utazási költségekről, valamint a fesztivál területén elérhető étel, ital árakról. Azonban az EFOTT fesztivál minden tekintetben pénztárca kímélőbb megoldás, mely kifejezetten nekünk – hallgatóknak – szól.

efott_1.jpg

A fesztiválozni vágyó fiatalok július 11-17. között élhetik át az igazi egyetemista bulikat, mégpedig a Velencei-tónál, és mind tudjuk, hogy ahol van egy kis zene, vízpart és napsütés abból rossz már nem sülhet ki.

Idén a fesztivál házigazdája a Pécsi Tudomány Egyetem lesz, akik egy kis plusz csemegével is készülnek a fesztiválozóknak. Lévén a PTE Magyarország első egyeteme, melyet 1367-ben, éppen 650 éve alapította I. Nagy Lajos király, ennek kapcsán egy sor ehhez köthető rendezvényt, programot ígérnek a szervezők.

Nehéz lenne egy fesztivál esetében pontosan összefoglalni, mire is számíthatunk, hiszen civil szerveződések nyújtotta programok mellett, idén is szerepet kap majd a sportolási lehetőség, a kulturális élmények, szabadidős programok, melynek teljes listája hosszú lenne, néhány koncert élményt azonban muszáj kiemelni.

seanpaul_efott.jpg

Ahogyan az egy fesztivál esetében szokott, az EFOTT szervezői is elhoznak minden nap egy nagyobb külföldi fellépőt, akikért már önmagában is megérné a napijegy árat, és mind tudjuk, hogy egy nagyobb fesztivál a koncert élményen túl jóval többet tud nyújtani.

A teljesség igénye nélkül, hogy csak néhány nevet említsek; július 14-én Sean Paul, és Borgore, 15-én pedig Hurts érkezik az EFOTT-ra.

Természetesen 4 napon át folyamatosan koncertek, DJ-k játszanak majd, 4 színpadon; hogy csak néhány ismertebbet említsek: Welhello, Tankcsapda, Margaret Island, Anna & the Barbies, továbbá Peter Jabin, Rusty, Metzker Viktória, Sterbinszky és még sokan mások. 

hurts_efott_2017.png

Széles repertoár, valamint számtalan programlehetőség ígérkezik, az előző évekhez hasonlóan, az idei alkalommal is, ráadásul elérhető áron, amely lazítani vágyó egyetemistáknak egyszerűen kötelező!

Érvényes magyar középiskolai – és felsőoktatási diákigazolvánnyal rendelkezőknek lehetőséget biztosítanak, március 15. és június 30-a között kedvezményes diákbérlet vásárlására is, mely mindössze 19.990 forint.

Ha pedig valaki szeretné egybekötni a kellemeset a hasznossal, idén az EFOTT diákmunka lehetőséget is biztosít, ahol bónuszként jár a heti jegy, és a kempingezési lehetőség a fesztivál teljes ideje alatt. Erről, valamint a programokról tovább információt az EFOTT hivatalosan oldalán olvashattok.

efott_2.jpg

http://efott.hu/programok/

http://efott.hu/info/diakmunka-jelentkezes/