A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

"Addig volt az Istennek áldása rajtunk, addig volt országunk, míg az mi hitünk virágjában volt" (Pázmány Péter)

2017. feb 13.

Adózni öröm

írta: Ítélet
Adózni öröm

SULCZ ANNA MÁRIA

Sok személy életét könnyítheti meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon új projektje, amellyel a hivatal készíti el személyijövedelemadó-bevallási tervezetét ügyfelei számára.

A NAV az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek részére adóbevallási tervezetet nem készít. Számukra a korábban megszokott menetrend lesz az irányadó, bevallásukat a 16SZJA nyomtatványon kell benyújtaniuk. Na de mi is ez az adóbevallási tervezet? Nem más, mint az adózó 2016-ban megszerzett jövedelmeiről szóló kimutatás, amelyet a NAV az adott személy munkáltatója, kifizetője által megadott adatokból állít össze. Az adóbevallási időszak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 23.

Bágyadt francia sanzonok - Melanie Pain a Hajón

írta: Ítélet
Bágyadt francia sanzonok  - Melanie Pain a Hajón

SZILÁGYI ILDIKÓ

A PestiEst magazinnal összeállva az A38-sorozat 2016. február 4.-i állomásán Novelle Vague énekesnője, Melanie Pain saját zenekarával lép fel a Hajón.  

Mélanie Pain bűbájos énekesnő története igazán kalandos. Pályáját politikatudományokkal kezdte, majd az éneklést autodidakta módon sajátította el.

A elbűvölő, mondhatni búgó hangú, elképesztően nőies Mélanie Pain nem elég hogy szépen énekel, méghozzá ezt francia (és angol) nyelven teszi. Folk-pop sanzonjainak félénk, sóhajtásokkal díszített éneke bekebelez minden még e kategóriát nem kedvelő hallgatót is, hiszen ezen áramlásnak nehéz ellenállni.

A Nouvelle Vague 2004-es bemutatkozó albuma óta az együttes egyik alapvető, meghatározó hangja ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 15.

Lapszemle

írta: Ítélet
Lapszemle

Hetilapok

Az ellenségem ellensége a barátom. Egyre többen gondolják úgy, hogy az aktuális kormánykoalíció csak akkor bukhatna meg, ha valamennyi ellenzéki párt összefogna. Ezt azonban nehezen tehetné meg bármelyikük, táborának jelentős csökkenése nélkül. Az óvatos, a látszatot is kerülő közeledés viszont már megkezdődött. A kísérlet egyik első színhelye Esztergom 7-es számú körzete lehet. A helyi választást vezeti fel a Heti Válasz írása. Címe: Ellenzéki nagykoalíció?

 

Mi jár annak, akit bizonyítottan 88 rendbeli csalással kapnak el a hatóságok? És annak, aki azzal bukik le, hogy rokkantnyugdíjasoktól és rákbetegektől követelt hasonló összeget? Ha orvos, akkor semmi. Az elmúlt évek eseményei legalábbis ezt ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 24.

Lapszemle

írta: Ítélet
Lapszemle

Hetilapok

Büszkék lehetünk a 2016-os esztendő eseményeit átgondolva. Újra Oscar -díjas magyar filmnek örülhettünk; magyar csapat nyerte a híres Bocus D’Or verseny európai megmérettetését; világsztárokkal gazdagodtunk a nyári olimpia után. A 2016-ban utoljára megjelenő Heti Válasz címlapján mégsem egy filmrendező, séf vagy sportoló szerepel. Hanem egy bencés szerzetes. Oloffson Placid atya olyan példakép, akire mindannyian büszkék lehetünk. És akitől valamennyien tanulhatunk. Az idén 100. születésnapját ünneplő Placid atya kiemelt szerepéről mondja el gondolatait a Heti Válasz Kilátó rovatában a lap főszerkesztője.

 

Idén ért véget a liberalizmus térhódítása? Ez a 2016-os esztendő egyik legnagyobb kérdése. A lassan ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 20.

Lapszemle

írta: Ítélet
Lapszemle

Hetilapok

Évről évre gyengébb a nemzetközi PISA-felmérésen szereplő magyar diákok eredménye. Egyesek már meg is találták a megoldást: hazánk a jövőben ne vállalja a tesztek megírását. Mások a felelősökre leltek rá hamar. Hibásak a tanárok, a tanárok korábbi tanárai, az aktuális oktatáspolitika, az előző oktatáspolitika, a kitöltésnél alkalmazott technikai eszközök, a tesztek készítői, és még sokan mások. Csak a diákok nem. A PISA-felmérés hátterét vizsgálja a Heti Válasz. Az összeállítás címe: Magyarázzuk a bizonyítványt .

 

A legnagyobb romániai magyar politikai erő hosszú ideje, választásról választásra veszít népszerűségéből. Az elmúlt években anyaországi támogatással alakult újabb pártok pedig ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 10.

Lapszemle

írta: Ítélet
Lapszemle

Hetilapok

Európa jelentős része fellélegezhetett a hétvége után: Ausztriának egyelőre nem lesz szélsőjobboldali elnöke. A megismételt, majd elhalasztott választáson a függetlenként induló Alexander Van der Bellen végül egyértelmű győzelmet aratott. Igaz, ez nem jelenti azt, hogy másfél év múlva Ausztriának nem lesz szélsőjobboldali kormánya, hiszen a Szabadságpárt még mindig a legnépszerűbb erő. Ez azonban intő jel azoknak is, akik abban hittek, hogy a Brexit és Donald Trump sikere egy folyamat kezdete. Inkább egy figyelmeztetés azoknak, akik nem mentek szavazni, mert nem hittek a valószínűtlenben. Az osztrák választás tanulságait vonja le a Heti Válasz írása. Címe: Menekülés a győzelembe .

 

A szándék talán még jó is ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 06.

Gólyabál új köntösben – ismét sikeres volt a váltás

írta: Ítélet
Gólyabál új köntösben – ismét sikeres volt a váltás

Ádám Flóra Julianna

A PPKE JÁK idei Gólyabáljának az impozáns Duna Palota adott otthont. A korábbi hagyományokkal szakítva a mostani gólyák igazi báli hangulatban ünnepelhették, hogy túlestek az Egyetem első pár hetén, és élvezhették azt az időszakot, amikor még nem kell a vizsgák miatt aggódni.

Akárcsak a Pro Fac Napnak, a Gólyabálnak is csak előnyére vált a koncepcióváltás. A korábbi bulizós helyekre szervezett Gólyabálok során a "dresscode" a koktélruhától sokszor a farmerig terjedt, idén viszont mindenkinek ki kellett tennie magáért: így az urak igazi ügyvédpalántaként feszíthettek az öltönyeikben, a hölgyeknek pedig nem kellett aggódniuk azon, hogy esetlegesen "túlöltöznék" az eseményt.

golyabal.jpg

A helyszínnek ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 26.

Lapszemle

írta: Ítélet
Lapszemle

Hetilapok

Tizenhat erdőség, rét és szántó, nég lakóház, valamint egy teremgarázs. Emellett tartós bérletben vezetett autó, alig félmillió forintnyi megtakarítás, illetve negyvennégy milliós adósság. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vagyonnyilatkozatában az életszerűség látszatát is elkerülte. De nem ez az egyetlen, amiben nem figyel a részletekre. Az elsőre letagadott helikopterút után újabb elszóláson kapták. A Rogán Antal és környezete elleni vádak valóságtartalmát vizsgálja a Heti Válasz.

 

A hét hónapig elnök nélkül és négy üres hellyel működő Alkotmánybíróság végre ismét teljes létszámmal állhat fel. Marosi Ildikó, Horváth Attila, Szabó Marcel és Schanda Balázs olyan ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 18.

Lapszemle

írta: Ítélet
Lapszemle

Hetilapok

Talán egyetlen ember volt, aki valóban elhitte, de végül neki lett igaza. Donald Trumptól nem lenne meglepő, hogy mindvégig hitt a győzelmében. És talán ez az egyetlen tulajdonsága, ami mindenkinél alkalmasabbá teszi az Egyesült Államok elnöki tisztére. Bár csak a szavazásra jogosultak 60 százalékának kisebbik fele voksolt rá, a fehéreket maga mellé állító retorikája végül mégis sikerre vitte. Donald Trump győzelmét elemzi a republikánus eredményvárón részt vevő tudósító a Heti Válaszban, A jövő elkezdődött címmel.

 

Egyetlen hatalmon lévő európai vezető fejezte ki nyíltan az amerikai elnökválasztás eredménye feletti örömét: a magyar miniszterelnök. De, ha 1-2 évvel később rendezik a voksolást, ez ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 18.

Trump vs. Clinton: Elnökválasztási est

írta: Ítélet
Trump vs. Clinton: Elnökválasztási est

PÉCZKA LÁSZLÓ

Trump vs. Clinton: Elnökválasztási est- címmel hallhatunk előadást a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán. November 8-án 18:00- órától az E3-as teremben került megrendezésre az esemény.  Az est felhívása impozánsnak ígérkezett:

Szerinted mi lesz a vége? És mi lesz utána? Miért fontos nekünk itt, Európában az amerikai elnökválasztás végeredménye?

Az eseményen három neves előadó járta körbe az amerikai elnökválasztás témáját. Nevezetesen Ádány Tamás tanszékvezető egyetemi docens, a Nemzetközi Közjogi Tanszék oktatója, Fehér Zoltán diplomata, külpolitikai elemző (Boston), és Pintér Károly egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és ...

Tovább Szólj hozzá

trump clinton USA

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu