A PPKE JÁK Hallgatói Lapjának blogja

Ítélet

EFOTT 2017 - ajánló

2017. május 12. - Ítélet

MÁTÉ LAURA

A nyár folyamán évről évre több fesztivál kerül megrendezésre, amelyen a hallgatók kifújhatják a vizsgák alatti fáradt gőzt, habár a legtöbb fesztivál esetében igaz, hogy az év folyamán komoly spórolásba érdemes kezdeni, ha el akarunk jutni egyre, vagy akár többre is, lévén a napijegy, vagy a heti bérlet ára önmagában is magas, nem beszélve az utazási költségekről, valamint a fesztivál területén elérhető étel, ital árakról. Azonban az EFOTT fesztivál minden tekintetben pénztárca kímélőbb megoldás, mely kifejezetten nekünk – hallgatóknak – szól.

efott_1.jpg

A fesztiválozni vágyó fiatalok július 11-17. között élhetik át az igazi egyetemista bulikat, mégpedig a Velencei-tónál, és mind tudjuk, hogy ahol van egy kis zene, vízpart és napsütés abból rossz már nem sülhet ki.

Idén a fesztivál házigazdája a Pécsi Tudomány Egyetem lesz, akik egy kis plusz csemegével is készülnek a fesztiválozóknak. Lévén a PTE Magyarország első egyeteme, melyet 1367-ben, éppen 650 éve alapította I. Nagy Lajos király, ennek kapcsán egy sor ehhez köthető rendezvényt, programot ígérnek a szervezők.

Nehéz lenne egy fesztivál esetében pontosan összefoglalni, mire is számíthatunk, hiszen civil szerveződések nyújtotta programok mellett, idén is szerepet kap majd a sportolási lehetőség, a kulturális élmények, szabadidős programok, melynek teljes listája hosszú lenne, néhány koncert élményt azonban muszáj kiemelni.

seanpaul_efott.jpg

Ahogyan az egy fesztivál esetében szokott, az EFOTT szervezői is elhoznak minden nap egy nagyobb külföldi fellépőt, akikért már önmagában is megérné a napijegy árat, és mind tudjuk, hogy egy nagyobb fesztivál a koncert élményen túl jóval többet tud nyújtani.

A teljesség igénye nélkül, hogy csak néhány nevet említsek; július 14-én Sean Paul, és Borgore, 15-én pedig Hurts érkezik az EFOTT-ra.

Természetesen 4 napon át folyamatosan koncertek, DJ-k játszanak majd, 4 színpadon; hogy csak néhány ismertebbet említsek: Welhello, Tankcsapda, Margaret Island, Anna & the Barbies, továbbá Peter Jabin, Rusty, Metzker Viktória, Sterbinszky és még sokan mások. 

hurts_efott_2017.png

Széles repertoár, valamint számtalan programlehetőség ígérkezik, az előző évekhez hasonlóan, az idei alkalommal is, ráadásul elérhető áron, amely lazítani vágyó egyetemistáknak egyszerűen kötelező!

Érvényes magyar középiskolai – és felsőoktatási diákigazolvánnyal rendelkezőknek lehetőséget biztosítanak, március 15. és június 30-a között kedvezményes diákbérlet vásárlására is, mely mindössze 19.990 forint.

Ha pedig valaki szeretné egybekötni a kellemeset a hasznossal, idén az EFOTT diákmunka lehetőséget is biztosít, ahol bónuszként jár a heti jegy, és a kempingezési lehetőség a fesztivál teljes ideje alatt. Erről, valamint a programokról tovább információt az EFOTT hivatalosan oldalán olvashattok.

efott_2.jpg

http://efott.hu/programok/

http://efott.hu/info/diakmunka-jelentkezes/

Gólyabál új köntösben – ismét sikeres volt a váltás

ÁDÁM FLÓRA JULIANNA

A PPKE JÁK idei Gólyabáljának az impozáns Duna Palota adott otthont. A korábbi hagyományokkal szakítva a mostani gólyák igazi báli hangulatban ünnepelhették, hogy túlestek az Egyetem első pár hetén, és élvezhették azt az időszakot, amikor még nem kell a vizsgák miatt aggódni.

Tovább

2016-os amerikai elnökválasztás – Trump vagy Clinton?

SZARKA MARGARÉTA

Az Amerikai Egyesült Államok alkotmányának előírása szerint 2016. november 8-án, kedden az országban megtartják az 58. elnökválasztást. Ezen a napon az egyes államok és egyéb területek lakói megválasztják az elektori kollégium tagjait, akik 2016 decemberében formálisan is megválasztják az elnököt, valamint az alelnököt.

Tovább

Te is bírod a SzESz-t?

BORSI REBEKA

Nem, ez nem az egyetemi bor ivók köre, hanem a Szofi Egyetemi Színtársulat.

A Pázmány színtársulata 2003-ban alakult és az azóta 13 évadot éltek meg. Ez idő alatt olyan darabokat vittek színpadra, mint Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok, Alfred de Musset: Egy ajtó legyen nyitva vagy csukva, Jack Popplewell-Robert Thomas: A hölgy fecseg és nyomoz, és még sorolhatnám. Ezen kívül több Moliére művet játszottak, Villon, Faludy, és Arany ballada esteket tartottak, valamint napjainkban is különböző kari rendezvényeken szavalnak és a Pázmány Szalonban is vendégszerepelnek.

Az előadások az Egyetem C épületének emeleti tánctermében vannak, de sokszor fellépnek más iskolák, művészeti házak színpadain, vagy jótékonysági rendezvényeken.

A társulatba a gólyáktól kezdve az öregdiákokig bárki csatlakozhat, aki szereti a színházat, szeret szerepelni és szeretne egy vidám csapat tagja lenni.

Aki kedvet kapott egy kis SzESz-hez, az keresse őket az Orientációs Napokon, vagy a @szeszppke Facebook oldalon. Ezen kívül írhattok a szesz.ppke@gmail.com-ra, vagy kérdéseitekkel nyugodtan forduljatok a társulat vezetőjéhez, Fábián Anita Alexandrához.

Demonstrátorság – Ablak a szakmára

ÉLŐ DÁNIEL

Mint már feltehetően tudjátok, az Egyetemre kerülve érdeklődéseteknek, ambícióitoknak megfelelően különböző szervezetekhez csatlakozhattok, többek között lehettek a hallgatói önkormányzat vagy az újonnan felvett hallgatókat segítő Tutori szervezet, az Erasmus-hallgatókat támogató Tutori szervezet, a Caritas, az Ítélet szerkesztőségének tagjai is, vagy akár csatlakozhattok az egyes tanszékeken működő demonstrátori közösséghez.

6_bemutatkozasok_8_a.jpg

Demonstrátornak lenni a Pázmányon azon elfoglaltságok közé tartozik, melyet az adott szakterület iránt az órákon átadott ismereteknél még mélyebben érdeklődő, szabadidejüket hasznosan, tanulva eltölteni vágyó diákok választanak. Legyen az akár egyebek mellett a Büntetőjogi, Jogtörténeti, a polgári anyagi joggal és kereskedelmi joggal foglalkozó Magánjogi és Kereskedelmi Jogi, a Polgári Eljárásjogi vagy a Pénzügyi Jogi Tanszék, a demonstrátorság intézménye az élő példa arra, hogy a hallgatók már egyetemi éveik alatt is értékes, szakmai munkát tudnak végezni az egyes műhelyekben.

A tanszékeken betöltésre váró demonstrátori helyek száma évente, félévente változik a tanulmányaikat befejező/más elfoglaltságot választó hallgatók függvényében, így erről biztos információt a tanszéki munkatársaktól kérhettek. Mint már említettem, a pozíció elnyeréséhez szükséges a „mindennapi” egyetemi tanulmányok mellett egyfajta többlet, melynek mibenléte pontosan nem rögzített, és nagyban függ az adott Tanszék igényeitől. Annyi mindenesetre elmondható, hogy a belépő lehet a Tanszék által képviselt tudományterület iránt való érdeklődés, és nagy pluszt jelent az adott Tanszék által oktatott tárgyakból szerzett jó érdemjegy és használható tudás, emellett korábbi vagy tervezett tudományos diákköri tevékenység, TDK-dolgozat írása. Az adódó feladatok ellátásához szükségetek lehet a mindig hasznos proaktivitásra, munkabírásra és jó alkalmazkodó képességre is.

S mégis milyen feladatok várhatnak rátok Pázmányos demonstrátorként? Természetesen ez is attól függ, melyik Tanszékhez csatlakoztok, ám nagy általánosságban ez a poszt a tanszék oktató és kutató munkájában való részvétel lehetőségét jelenti. Segédkezhettek az oktatók mellett különféle háttéranyagok elkészítésével, akár a számonkérések folyamatában is részt vehettek, és alkalmanként egy-egy témakörből a tanórát kiegészítő előadásra is lehetőségetek nyílhat. Demonstrátorként lehetőségetek és kötelességetek is egyben, hogy tanszéketek munkáját, szakmai kutatásainak irányait az egyetemi közösséggel megismertessétek, erre jó alkalmat adhatnak a szakterületetekkel kapcsolatos intézményekbe szervezett csoportos látogatások, vagy akár egy előadásokkal színesített tematikus nap, program szervezése az érdeklődők számára.

6_bemutatkozasok_8_b.jpeg

Nem elhanyagolható, hogy demonstrátori munka számotokra más úton nem megszerezhető pluszt ad: szakmai, baráti kapcsolatokat, munkatapasztalatot, fejlődhet szakmai tudásotok és szervezőkészségetek, emellett kutató munkátok folytatásához is pótolhatatlan segítséget ad az oktatókkal folytatható gyakori konzultáció.

A Pénzügyi Jogi Tanszék demonstrátoraként bátran ajánlom figyelmetekbe e kiváló lehetőséget, mely feltárhatja a bennetek rejlő fejlődési potenciált és világossá teheti számotokra, hogy milyen szakterületen szeretnétek dolgozni a Pázmányon eltöltött évek után.